Băncile au majorat dobânzile pe care le plătesc clientelei pentru depozitele în lei atrase și în septembrie, depășind pragul de 7%, cel mai ridicat nivel de după primăvara anului 2010. S-au scumpit din nou și unele credite noi, cum sunt cele pentru firme, care au ajuns la o rată de dobândă de aproape 10%, sau cele ipotecare. Sistemul bancar a continuat să-și ajusteze oferta la evoluția inflației, a ratei cheie și a dobânzilor interbancare. În septembrie, băncile au crescut competiția pentru resursele atrase, dar au scumpit și unele categorii de credite. Rata medie de dobândă la depozitele noi la termen a crescut cu circa 0,1 puncte procentuale față de august până la 7%. La finele anului trecut era la 1,7%, în timp ce în septembrie 2021 era la 1,2%.
Depozitele populației continuă să recupereze față de cele ale firmelor în ceea ce privește dobânda medie – rata a crescut cu 0,2 pp la 6,5%, în timp ce cea pentru firme a crescut cu sub 0,1 pp la 7,2%. Deficitul de lichiditate din piața interbancară s-a ameliorat luna trecută și băncile au fost mai puțin presate de costul leilor să liciteze în creștere alertă pentru depozitele firmelor, așa cum s-a întâmplat în vară.
Chiar cu creșterile din ultimele luni, dobânda la depozitele noi rămâne cu mult sub rata anuală a inflației, care a crescut din nou în septembrie la 15,9% de la 15,3% în august. Mai mult, BNR estimează că inflația se va situa peste prognoza anterioară de 13,9% la finele anului curent, respectiv de 7,5% la sfârșitul anului viitor.
Mai multe detalii pe profit.ro.