
Amenajarea unui garaj modern pentru flota RATBV este un proiect vehiculat de mai bine de 4 ani, care a avansat însă în ritm de melc. În ședința Consiliului Local de astăzi, ar urma să fie aprobați indicatorii tehnico-economici aferenți investiției, după ce proiectantul a definitivat devizul de lucrări și partea de proiectare propriu-zisă. Astfel, costul total al investiției ar urma să ajungă la suma de 290.839.462,15 lei inclusiv TVA, din care construcția și montajul este estimată la 186.332.670,42 lei inclusiv TVA. Perioada de realizare a lucrărilor propriu-zise este estimată la 22 de luni.
Investiție din bani europeni
În decembrie a 2018, costurile estimate pentru acest proiect erau de numai 64,72 milioane de lei. De altfel, în 2019 s-au făcut noi calcule, iar costul investiției s-a majorat cu aproape 12 milioane de lei și a ajuns la un total de 76,44 milioane de lei, inclusiv TVA, respectiv 16 milioane de euro. După ce proiectanții au efectuat toate calculele pentru lucrări, la nivelul actual al costurilor pentru materiale de construcții și manoperă, vorbim practic de o diferență de peste 220 de milioane de lei, față de costul inițial.
Primăria Brașov va accesa însă o finanțare nerambursabilă de la Uniunea Europeană în vederea amenajării acestui garaj și va plăti doar o cofinanțare.
„Condiţiile optime de funcţionare ale autovehiculelor destinate transportului public local se pot realiza doar prin edificarea unei infrastructuri moderne de garare şi mentenanţă, adaptată specificului sistemului public de transport local. Structura de garaje trebuie să permită respectarea unui flux de operaţiuni care să asigure pregătirea autovehiculelor pentru a fi operaţionale. În acest scop, se impune o redimensionare şi reamplasare a spaţiilor şi clădirilor, ceea ce va determina respectarea etapelor de mentenanţă şi va conduce la o întreţinere corespunzătoare a autovehiculelor pe toată durata de viaţă a acestora, la creşterea atractivităţii şi la un grad mai ridicat de satisfacţie a călătorilor. Mentenanţa parcului de autovehicule necesită existenţa unei structuri de clădiri şi spaţii amenajate, pentru a respecta condiţiile tehnice necesare realizării operaţiunilor de revizii, reparaţii şi verificări tehnice, spălare, alimentare cu combustibil şi parcare, spaţii care vor fi dotate cu infrastructura de utilităţi şi echipamente bază pentru activităţi de întreţinere autovehicule”, se precizează în raportul de specialitate prin care vor fi aprobați indicatorii tehnico-economici rezultați din proiect.
Autorizație pentru demolarea vechilor clădiri
În septembrie, a fost emisă și autorizația de demolare pentru vechile hale ale actualului garaj al operatorului de transport de pe strada Hărmanului. Documentațiile au o valabilitate de 2 ani, iar demolările ar trebui realizate etapizat, ținând cont că în prezent stațiile de încărcare pentru autobuze electrice sunt instalate într-una dintre vechile clădiri.