Close Menu
    Servicii BizBrasov
    • Abonamente FwdBV
    • Publicitate
    • Trimite Stire!
    Facebook
    • Abonamente FwdBV
    • Publicitate
    • Trimite Stire!
    Facebook
    Biz BrasovBiz Brasov
    • Știri Brasov
    • Economie
      • Imobiliare
      • Turism
      • IT
    • Timp liber
      • Evenimente
      • Cultură
      • Media
    • Viața Brașovului
      • Administratie
      • Politica
    • Sănătate
    • Social
    • Opinii
    • Știri Naționale
    Biz BrasovBiz Brasov
    Home»Stiri Brasov»Românii rămân fără bani în mână. Se trece la moneda electronică

    Românii rămân fără bani în mână. Se trece la moneda electronică

    0
    By Laura Nilescu Gal on 27 octombrie 2022 Stiri Brasov, Știri Naționale
    Share
    WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email
    Românii rămân fără bani în mână. Se trece la moneda electronică

    Este ceva vreme de când se vehiculează că România va trece la moneda electronică. Și deși acest lucru poate veni la pachet cu câteva beneficii, banii electronici sunt periculoși, spun specialiștii.

    Potrivit unui proiect legislativ aflat pe masa Guvernului, comercianții care operează pe teritoriul României vor fi obligați să accepte cel puțin un instrument de plată fără numerar. Mai mult decât atât, de la data de 1 ianuarie 2026, toate instituțiile publice vor avea obligația să asigure încasările în numerar doar prin unitățile CEC, prin Poșta Română sau prin intermediul altor instituții de credit și prin servicii automate. Totodată, plata salariilor va fi efectuată fără numerar, cu excepția persoanelor vulnerabile.    

    Asigurându-se o perioadă de tranziție, astfel încât să se poată operaționaliza sistemele moderne de plată, începând cu data de 1 ianuarie 2026, instituțiile publice au obligația să asigure încasările în numerar doar prin unitățile Casei de Economii și Consemnațiuni C.E.C. – S.A., prin Compania Națională „Poșta Română” – S.A, prin intermediul altor instituții de credit și prin servicii automate ce funcționează pe baza acceptatoarelor de bancnote și monede, pe bază de convenții încheiate cu persoanele abilitate, cu condiția asigurării fondurilor necesare achitării comisioanelor stabilite pentru efectuarea acestor operațiuni.  

    Totodată, ”plățile de natură salarială plătite de angajator, pensiile, indemnizațiile și alocațiile de asistență socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii și Solidarității sociale sau de la bugetele locale ale comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București, județelor și municipiului București, se efectuează prin mijloace de plată fără numerar”.  

    Citește și:

    Un bărbat din Bod a ajuns la închisoare, după ce și-a bătut concubina…din gelozie

    Atenție, șoferi! Restricții de circulație pe DN1, la Predeal, în zona pasajului de peste calea ferată

    Anunț de la BCR pentru toți clienții: Nu trimiteți bani în conturi „securizate” și nu accesați linkuri primite prin e-mail pentru credite sau modificări

    Prin excepție, consumatorul vulnerabil poate solicita și primi plata în numerar a drepturilor menționate.  

    De asemenea, în scopul impulsionării utilizării mijloacelor moderne de plată, proiectul prevede ca pentru comercianții care operează pe teritoriul României să se instituie obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar.  

    De asemenea, este majorată, de la 200 lei, în prezent, la 500 lei, suma ce poate fi oferită ca avans în numerar la terminalele de plată, în baza contractelor încheiate cu instituțiile acceptante.   

    Instituțiile de credit nu vor putea refuza o cerere privind deschiderea unui cont de plăți cu servicii de bază, decât în cazul în care deschiderea unui astfel de cont ar avea drept rezultat o încălcare a dispozițiilor privind prevenirea spălării banilor și combaterea finanțării terorismului.  

    Acțiunile de deschidere, administrare, retragere, interogarea soldului, plățile online și închiderea contului de bază, folosit în relația cetățeanului cu statul, vor fi lipsite de comisioane, în limita veniturilor de natură salarială plătite de angajator, a pensiilor, indemnizațiilor și alocațiilor de asistență socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii și Solidarității sociale sau de la bugetele locale  ale comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București, județelor și municipiului București.  

    Proiectul mai prevede că Banca Națională a României are obligația de a pune la dispoziția consumatorilor un site internet cu acces gratuit unde sunt comparate comisioanele percepute de către prestatorii de servicii de plată. Site-ul internet oferă inclusiv informații cu privire la sediile prestatorilor de servicii de plată și la localizarea bancomatelor și a automatelor ce funcționează pe baza acceptatoarelor de bancnote și monede ale acestora. Prestatorii de servicii de plată transmit Băncii Naționale a României, cel puțin o dată pe lună și ori de câte ori operează modificări”, scrie profit.ro. 

    Avocata Veronica Dobozi a explicat de ce sunt periculoși banii electronici, în ciuda faptului că există și câteva aspecte bune în ceea ce îi privește. „Bucurați-vă de foșnetul bancnotelor, până încă mai puteți!”.

    „Banii electronici au denumiri diverse, cum ar fi banii electronici, banii digitali și moneda electronică. Este un tip de bani care sunt stocați digital, în comparație cu hârtia tangibilă sau moneda. Teoretic, cel mai mare avantaj al banilor electronici este că se pot utiliza cu ușurință prin transferuri online și wireless. Banii electronici sunt cel mai simplu mod de a face cumpărături și de a primi plăți oricând, oriunde, 24 de ore din 24, șapte zile din șapte, 365 de zile pe an. 

    Crize precum pandemia de Covid-19 au facilitat și impulsionat utilizarea monedei electronice, mulți comercianți și instituții preferând să limiteze sau chiar să stopeze utilizarea banilor fizici. Deși există mai multe avantaje de a trece la banii electronici, există și câteva dezavantaje care pot speria clienții în ceea ce privește frauda, problemele de confidențialitate, istoricul de credit prost etc. 

    Pentru a obține o imagine mai clară, iată câteva avantaje și dezavantaje ale monedei electronice. 

    În favoarea utilizării banilor electronici: 

    • Mai puține furturi din buzunare pentru că nu există bani tangibili de furat; 
    • Schimb valutar mai ușor în timpul călătoriilor internaționale; 
    • Eficient în manipularea, stocarea și depunerea banilor de hârtie; 
    • Gestionarea numerarului costă bani precum depozite, dulapuri etc.; 
    • Mai puțină spălare de bani, deoarece există întotdeauna o urmă de hârtie digitală. 

    În defavoarea utilizării banilor electronici: 

    • În timpul încălcării datelor, dacă toți banii dvs. sunt luați prin fraudă, atunci nu veți avea bani pe care să vă bazați; 
    • Șansele de a scurge informații personale la o posibilă încălcare a datelor; 
    • Nu toată lumea are un cont bancar pentru a se bucura de bani fără numerar; 
    • Adevărul universal este că banii virtuali sunt mai greu de economisit decât banii fizici; 
    • Tentația de a cheltui excesiv poate crește. 

    Cel mai mare risc însă pentru cetățeanul obișnuit este posibilitatea ca un guvern rău intenționat (scuze pentru pleonasm) să poată controla fiecare persoană, controlându-i banii. Cât timp există cash, există libertate. Banii electronici pot fi șterși virtual, limitați, poate fi controlată sursa lor, destinația lor, pot fi distribuiți în funcție de un credit social (cât de bine se conformează cetățeanul regulilor care i se impun) etc. 

    De curând, Federal Reserve Bank (banca centrală a SUA) a lansat un nou concept: „moneda digitală a băncii centrale” („Central Bank Digital Currency (CBDC)”). Totul este digital, „urmăribil”/“programabil”. În plus, o recentă știre ne anunță că “peste 80% dintre băncile centrale au luat sau iau în considerare lansarea unei monede digitale, potrivit indicelui global PwC CBDC 2022 care analizează și clasifică cele mai importante proiecte ale băncilor centrale privind banii digitali”, a spus avocata Veronica Dobozi.

    În multe privințe, “banii digitali programabili” ar fi o fantezie devenită realitate pentru economiști, care cred că economiile sunt conduse de comportamentul uman, iar comportamentul uman este condus de stimulente, care ar putea fi integrate în banii digitali. 

    Evident, nu e nicio surpriză că mai ales sancțiunile pot fi ușor integrate în banii digitali. De exemplu, în utilizarea combustibililor fosili ar putea fi încorporată o suprataxă la nivel de TVA, în comparație cu utilizarea energiei verzi. Cumpărarea cerealelor cu zahăr poate crea un mic debit, în timp ce cumpărarea, de exemplu, de broccoli ar putea crea un mic credit. Cumpărarea unei arme, în schimb, sau a oricărui produs ce ar putea fi folosit ca armă, ar putea fi restricționată din start. Și așa mai departe. 

    Ei bine, este posibil ca, în curând, nici merdenele calde nu veți mai putea cumpăra dimineața, în drum spre birou, decât electronic. Așa că, bucurați-vă de foșnetul bancnotelor, până încă mai puteți!”, scrie avocata Veronica Dobozi pe juridice.ro.

    Share. WhatsApp Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email Telegram
    Previous ArticleLovitură „sub centură” pentru bugetari: Vor pierde mai multe beneficii financiare, inclusiv sporul de condiții grele de muncă, începând din 11 noiembrie
    Next Article În weekend România trece la ora de iarnă. Ziua de duminică, 30 octombrie, va fi cea mai lungă din an
    Laura Nilescu Gal
    • Website
    • Facebook

    Add A Comment
    Leave A Reply Cancel Reply

    Alte stiri similare

    Va continua Hidroelectrica să aibă cel mai mic preț la electricitate, de la 1 iulie? „Vom fi nevoiți să ne adaptăm condițiilor de piață”
    Social By Biz Brasov0

    Va continua Hidroelectrica să aibă cel mai mic preț la electricitate, de la 1 iulie? „Vom fi nevoiți să ne adaptăm condițiilor de piață”

    14 iunie 2025

    Compania de stat Hidroelectrica a avertizat că nu poate garanta că va continua să ofere, și după data de 1…

    Impozit mai mare pe proprietate de la 1 ianuarie 2026
    Social By Biz Brasov0

    Impozit mai mare pe proprietate de la 1 ianuarie 2026

    14 iunie 2025

    Impozitul pe proprietate va crește de la 1 ianaurie 2026, întrucât este jalon în PNRR, a declarat președintele PNL, Ilie…

    Val de toxiinfecții alimentare în spitalele din România
    Social By Biz Brasov0

    Val de toxiinfecții alimentare în spitalele din România

    14 iunie 2025

    Spitalele din țară se confruntă cu un val de pacienți care prezintă simptome specifice toxiinfecțiilor alimentare și infecțiilor digestive. Zeci…

    Curtea de Apel Brașov a decis definitiv: cota TVA de 19% pentru cafeaua și ceaiul servite în HoReCa este nelegală
    Social By Ionuț Dincă0

    Curtea de Apel Brașov a decis definitiv: cota TVA de 19% pentru cafeaua și ceaiul servite în HoReCa este nelegală

    13 iunie 2025

    Curtea de Apel Brașov a pus capăt uneia dintre cele mai controversate interpretări fiscale ale ultimilor ani: TVA-ul de 19% aplicat…

    Alpin Magic Land – paradisul copiilor în Poiana Brașov
    Stiri Brasov By Biz Brasov0

    Alpin Magic Land – paradisul copiilor în Poiana Brașov

    13 iunie 2025

    Poiana Brașov are punct de atracție pentru familiile cu copii: Alpin Magic Land, cel mai mare parc tematic în aer…

    Filtre rutiere organizate ieri în județul Brașov, pentru prinderea camionagiilor băuți și cu probleme la mașini. Un șofer de autocamion avea o alcoolemie de 0.53
    Social By Biz Brasov0

    Filtre rutiere organizate ieri în județul Brașov, pentru prinderea camionagiilor băuți și cu probleme la mașini. Un șofer de autocamion avea o alcoolemie de 0.53

    13 iunie 2025

    Ieri, agenții Poliției Rutiere Brașov au organizat mai multe filtre rutiere în puncte cheie din județul Brașov, într-un interval orar…

    Încă 7 șoferi de la RAT Brașov au ajuns în arestul Poliției Brașov pentru 24 de ore. Numărul celor acuzați că au făcut parte din grupul de hoți de motorină a ajuns la 42
    Social By Biz Brasov0

    Încă 7 șoferi de la RAT Brașov au ajuns în arestul Poliției Brașov pentru 24 de ore. Numărul celor acuzați că au făcut parte din grupul de hoți de motorină a ajuns la 42

    13 iunie 2025

    Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Brașov – Secția 3 Poliție, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe…

    Autobuzele spre Sânpetru Residence vor circula temporar, luni, pe un traseu deviat și nu vor mai deservi patru stații
    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Autobuzele spre Sânpetru Residence vor circula temporar, luni, pe un traseu deviat și nu vor mai deservi patru stații

    13 iunie 2025

    Din cauza unor lucrări de infrastructură efectuate în comuna Sânpetru, luni, 16 iunie 2025, în intervalul orar aproximativ 11.00 –…

    Un bărbat din Bod a ajuns la închisoare, după ce și-a bătut concubina...din gelozie
    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Un bărbat din Bod a ajuns la închisoare, după ce și-a bătut concubina…din gelozie

    13 iunie 2025

    Polițiștii din Feldioara au fost sesizați de o femeie, care le-a relatat că a fost bătută de concubinul ei. Incidentul…

    Polițiștii brașoveni au confiscat săptămâna aceasta peste 300 mc de material lemnos. S-au dat și amenzi de zeci de mii de lei, iar probleme au fost găsite și la unele ocoale silvice
    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Polițiștii brașoveni au confiscat săptămâna aceasta peste 300 mc de material lemnos. S-au dat și amenzi de zeci de mii de lei, iar probleme au fost găsite și la unele ocoale silvice

    13 iunie 2025

    Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov au organizat și desfășurat, în ultimele zile, o amplă acțiune la care…

    Cetățuia Brașovului intră în șantier. În prima etapă, se face o scanare 3D a monumentului pentru identificarea suprafețelor unde sunt necesare intervențiile, apoi igenizarea și reparațiile minimale pentru a se realiza un circuit de vizitare pentru turiști
    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Cetățuia Brașovului intră în șantier. În prima etapă, se face o scanare 3D a monumentului pentru identificarea suprafețelor unde sunt necesare intervențiile, apoi igenizarea și reparațiile minimale pentru a se realiza un circuit de vizitare pentru turiști

    13 iunie 2025

    Primarul George Scripcaru și arhitectul care asigură municipalității asistența tehnică, Alexandra Stoica, au verificat, astăzi, starea Cetățuii de pe Dealul…

    Atenție, șoferi! Restricții de circulație pe DN1, la Predeal, în zona pasajului de peste calea ferată
    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Atenție, șoferi! Restricții de circulație pe DN1, la Predeal, în zona pasajului de peste calea ferată

    13 iunie 2025

    Restricții de circulație pe DN1, la Predeal, în zona pasajului de peste calea ferată. „Duminică seara, în data de 15.06.2025,…

    ICCO Brașov - printre cele 19 firme românești care au rezistat pe piață din 1990 și până acum. Compania brașoveană aniversează 35 de ani de excelență (VIDEO)
    Economie By Biz Brasov0

    ICCO Brașov – printre cele 19 firme românești care au rezistat pe piață din 1990 și până acum. Compania brașoveană aniversează 35 de ani de excelență (VIDEO)

    13 iunie 2025

    Compania ICCO Brașov a pornit în 1990, într-o sufragerie de apartament, ca o firmă de asamblat computere. Astăzi, după 35…

    Anunț de la BCR pentru toți clienții: Nu trimiteți bani în conturi „securizate” și nu accesați linkuri primite prin e-mail pentru credite sau modificări
    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Anunț de la BCR pentru toți clienții: Nu trimiteți bani în conturi „securizate” și nu accesați linkuri primite prin e-mail pentru credite sau modificări

    13 iunie 2025

    BCR a transmis un anunț important către toți clienții. Banca, a doua ca mărime din România, avertizează că încercările de…

    Autobuzele RATBV spre Zărnești își vor relua circulația pe traseul obișnuit
    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Autobuzele RATBV spre Zărnești își vor relua circulația pe traseul obișnuit

    13 iunie 2025

    Autobuzele care deservesc traseul metropolitan 140, Brașov – Zărnești, își vor relua de mâine, 14 iunie 2025, circulația pe traseul…

    Revoluție în PSD împotriva grupării Grindeanu - Ciolacu. Printr-o scrisoare internă, membrii partidului sunt convocați la un protest, la sediul partidului din București, pentru a cere demisia conducerii
    Politica By Ionuț Dincă0

    Revoluție în PSD împotriva grupării Grindeanu – Ciolacu. Printr-o scrisoare internă, membrii partidului sunt convocați la un protest, la sediul partidului din București, pentru a cere demisia conducerii

    13 iunie 2025

    O scrisoare de protest împotriva grupării Sorin Grindeanu – Marcel Ciolacu circulă începând de joi printre membrii PSD, potrivit documentului…

    După ce a fost amendat de Poliție cu 50.000 de lei, consilierul PNL care a construit ilegal 7 imobile la Râșnov a fost „călcat” și de reprezentanți ai Ministerului Turismului
    Administratie By Biz Brasov0

    După ce a fost amendat de Poliție cu 50.000 de lei, consilierul PNL care a construit ilegal 7 imobile la Râșnov a fost „călcat” și de reprezentanți ai Ministerului Turismului

    13 iunie 2025

    După cum vă informa Biz Brașov în urmă cu o lună, primarul orașului Râșnov, Horia Motrescu, a făcut o serie…

    Încă 30 de zile de arest preventiv pentru primarul din Sinaia. Edilul este acuzat că ar fi încălcat interdicțiile în cadrul controlului judiciar
    Administratie By Biz Brasov0

    Încă 30 de zile de arest preventiv pentru primarul din Sinaia. Edilul este acuzat că ar fi încălcat interdicțiile în cadrul controlului judiciar

    13 iunie 2025

    Tribunalul Bucureşti a dispus prelungirea cu 30 de zile a arestului preventiv în cazul primarului oraşului Sinaia, Vlad Oprea, într-un…

    CFR Călători a pierdut procesul intentat ARF pentru trenurile Alstom Coradia, care deservesc și Brașovul
    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    CFR Călători a pierdut procesul intentat ARF pentru trenurile Alstom Coradia, care deservesc și Brașovul

    13 iunie 2025

    CFR Călători a pierdut procesul pe care l-a intentat Autorității pentru Reformă Feroviară și Bursei Române de Mărfuri în legătură…

    Programul Rabla 2025 pentru persoane fizice demarează pe 19 iunie la ora 10:00. Sunt „puse la bătaie” 610 milioane de lei
    Administratie By Biz Brasov0

    Programul Rabla 2025 pentru persoane fizice demarează pe 19 iunie la ora 10:00. Sunt „puse la bătaie” 610 milioane de lei

    13 iunie 2025

    Administraţia Fondului pentru Mediu va demara, începând cu data de 19 iunie 2025, ora 10:00, sesiunea de înscriere a persoanelor…

    Ultimele Știri Adăugate
    Va continua Hidroelectrica să aibă cel mai mic preț la electricitate, de la 1 iulie? „Vom fi nevoiți să ne adaptăm condițiilor de piață”

    Va continua Hidroelectrica să aibă cel mai mic preț la electricitate, de la 1 iulie? „Vom fi nevoiți să ne adaptăm condițiilor de piață”

    Social 14 iunie 2025
    Impozit mai mare pe proprietate de la 1 ianuarie 2026

    Impozit mai mare pe proprietate de la 1 ianuarie 2026

    Social 14 iunie 2025
    Val de toxiinfecții alimentare în spitalele din România

    Val de toxiinfecții alimentare în spitalele din România

    Social 14 iunie 2025
    Curtea de Apel Brașov a decis definitiv: cota TVA de 19% pentru cafeaua și ceaiul servite în HoReCa este nelegală

    Curtea de Apel Brașov a decis definitiv: cota TVA de 19% pentru cafeaua și ceaiul servite în HoReCa este nelegală

    Social 13 iunie 2025

    Stai conectat la Știri

    Înscrie-te la newsletter-ul BizBrasov și vei primi periodic cele mai importante știri ale momentului.

    cumpara revista fwdbv
    Ultimele Comentarii
    • Anonim la Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav: „Suntem în discuții permanente cu mai multe companii aeriene pentru a aduce zboruri la Brașov și vom avea și rezultate, vom termina acest an cu peste 400.000 de pasageri”
    • Ursa la În Săcele, urșii „patrulează” și ziua în amiaza mare prin curțile localnicilor. Și crescătorii de animale se plâng că sunt „vizitați” tot mai des
    • ion drumaru la VIDEO După aproape 10 ani de la deschiderea primei discuții despre acest obiectiv, centura ocolitoare a municipiului Făgăraș este gata. Nu este foarte clar când va fi dată în folosință
    • Bălan la Prems va cheltui 200.000 de euro pentru a elibera de hale terenul din Tractorul unde vrea să demareze o dezvoltare imobiliară
    Alte Știri Brașov
    Val de toxiinfecții alimentare în spitalele din România

    Val de toxiinfecții alimentare în spitalele din România

    14 iunie 2025
    Curtea de Apel Brașov a decis definitiv: cota TVA de 19% pentru cafeaua și ceaiul servite în HoReCa este nelegală

    Curtea de Apel Brașov a decis definitiv: cota TVA de 19% pentru cafeaua și ceaiul servite în HoReCa este nelegală

    13 iunie 2025
    Alpin Magic Land – paradisul copiilor în Poiana Brașov

    Alpin Magic Land – paradisul copiilor în Poiana Brașov

    13 iunie 2025
    Filtre rutiere organizate ieri în județul Brașov, pentru prinderea camionagiilor băuți și cu probleme la mașini. Un șofer de autocamion avea o alcoolemie de 0.53

    Filtre rutiere organizate ieri în județul Brașov, pentru prinderea camionagiilor băuți și cu probleme la mașini. Un șofer de autocamion avea o alcoolemie de 0.53

    13 iunie 2025
    Festivaluri & Evenimente 2024

    Festivaluri Romania din 2024 prezente în Ghidul Festivalurilor alcătuit de Zile și Nopți. Festivaluri sunt prezente în următoarele orașe:

    • Evenimente București
    • Evenimente Brașov
    • Evenimente Cluj-Napoca
    • Evenimente Timișoara
    • Evenimente Iași
    • Evenimente Constanța
    • Evenimente Sibiu
    • Evenimente Oradea

    Înființat în anul 2012, site-ul www.bizbrasov.ro a devenit principala sursă zilnică de informație pentru cititorii brașoveni. BizBrasov.ro este un site de știri locale care oferă conținut de calitate pentru orașul și județul Brașov.

    S.C. BIZ AFACERI MEDIA S.R.L
    Brasov, Str. Octavian Goga Nr.9
    office@bizbrasov.ro

    Facebook
    Știri Brașov
    • Viața Brașovului
    • Știri Brașov
    • Economie
    • Sănătate
    • Opinii
    • Social
    • Știri Naționale
    • Timp liber
    Info & Servicii
    • Abonamente fwdBV
    • Publicitate
    • Trimite Stire
    • Confidentialitate
    • Utilizare Cookie-uri
    • ANPC

    Stai conectat la Știri

    Înscrie-te la newsletter-ul BizBrasov și vei primi periodic cele mai importante știri ale momentului.

    Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate. Numele si identitatea vizuala BizBrasov.ro sunt marci inregistrate BIZ AFACERI MEDIA.
    web hosting by romarg

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.