
Noul monarh deține zeci de palate, castele și case, iar singurele proprietăți care se află în afara Regatului Unit sunt în România.
Când a urcat pe tron, în septembrie 2022, după moartea reginei Elisabeta a-II-a, suveranul în vârstă de 73 de ani a devenit și proprietarul unei averi de 42 de miliarde de dolari, dintre care mai mult de jumătate (25 de miliarde) se află în proprietăți, potrivit unei analize Forbes.
Regele Charles al III-lea are șapte palate, 10 castele, 12 conace, 56 de case și 14 situri arheologice și ruine ale unor castele. Singurele două aflate în afara Marii Britanii sunt în România: proprietatea de la Viscri și cea de pe Valea Zălanului.
Forbes a adunat date din acte de proprietate, rapoarte anuale, date de audit, date din arhive și documente legislative pentru a contabiliza toate proprietățile intrate în posesia noului regelui, de la Palatul Buckingham – a cărui valoare este estimată la 4,9 miliarde de dolari – până la Highgrove House, o reședință din Gloucestershire pe care Charles a cumpărat-o în 1980 pentru 865.000 de lire sterline (echivalentul a 3,7 milioane de dolari astăzi) și evaluată în prezent la 39 de milioane de dolari.
Cât valorează proprietățile din România
Este binecunoscut faptul că Charles a fost cucerit, pe când era prinț, de frumusețea și autenticitatea unor locuri din România, astfel că a achiziționat aici două proprietăți. Fiecare dintre ele valorează, potrivit Forbes, 1,1 milioane de euro.
În urmă cu câțiva ani, fostul Prinț de Wales a declarat în documentarul „Wild Carpathia“ că este „descendent al lui Vlad Țepeș, după cum arată arborele genealogic“, astfel că atracția sa pentru ținuturile transilvănene este justificată.
Una dintre cele două proprietăți deținute în afara Marii Britanii este cea din satul Valea Zălanului (județul Covasna), un cătun izolat din Munții Baraolt. Proprietatea constă în trei căsuțe vechi de peste 100 de ani, care au fost restaurate și care azi sunt pensiuni turistice. Prețurile pentru două persoane pornesc de la 109 euro pe zi și ajung la 334 de euro pe zi (all inclusive).
A doua proprietate este casa săsească din satul Viscri (județul Brașov). Achiziționată în 2006, casa a fost renovată și a funcționat până în anul 2021 ca pensiune, apoi a fost închisă. În vara acestui an a fost redeschisă, însă doar pentru vizitare.