Procurorii din cadrul parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de o persoană care a dobândit calitatea de inculpat cu privire la săvârșirea infracțiunii de sustragere sau distrugere de înscrisuri, prevăzută de art. 259 alin. (1) Cod Penal.
„Inculpatul s-a deplasat, pe 12 octombrie, la Arhiva Civilă a Judecătoriei Brașov unde, în calitate de petent, a solicitat studierea unui dosar civil al instanței, având ca obiect plângere contravențională și definitiv soluționat, iar ulterior a părăsit incinta, având asupra sa dosarul civil. Persoana în cauză a fost reținută pentru 24 de ore”, se arată într-un comunicat al Parchetului.
Actele de urmărire penală au fost realizate de Secția 1 Poliție Brașov, sub supravegherea și
coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov.
Faza urmăririi penale are ca obiect strângerea probelor necesare cu privire la existența infracțiunilor, la identificarea persoanelor care au săvârșit o infracțiune și la stabilirea răspunderii
penale a acestora, pentru a se constata dacă este sau nu cazul să se dispună trimiterea în judecată.
De asemenea, punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpat presupune existența unei suspiciuni rezonabile, pe bază de probe, cu privire la săvârșirea unei infracțiuni de către o persoană și nu este de natură a răsturna prezumția de nevinovăție.
Un comentariu
1. Care era pericolul social atât de mare încât să fie necesară reținerea pentr 24 de ore a suspectului în condițiile în care discutăm de un dosar de arhivă, „definitiv soluționat”…? Menționez că juridic al temeiul reținerii este exact cel al arestării preventive…
2. Ce alte persoane din personalul arhivei civile au mai fost puse sub acuzație pentru „neglijență în serviciu”? Că mă gândesc că cel care-a luat dosarul acasă nu s-a bătut cu nimeni ca să răzbească…