Consiliul Județean Brașov a câștigat procesul cu 12 locuitori ai comunei Prejmer care au contestat amplasarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) în zonă. Centrul ar funcționa ca o fabrică de reciclare a gunoiului și ar rezolva problema gestionării gunoiului la nivelul județului Brașov ducând spre un procent de 90% reciclarea, însă localnicii nu au fost de acord cu o astfel de investiție.
Prejmerenii câștigaseră în primă instanță, însă Agenția de Protecția Mediului Brașov și Consiliul Județean Brașov au contestat decizia, iar Curtea de Apel Brașov le-a dat dreptate instituțiilor.
Decizia este una definitivă, astfel încât la Prejmer ar putea fi amenajat un astfel de centru de management integrat al deșeurilor, care deja funcționează de mai mulți ani în județe precum Prahova sau Iași. Administrația județeană renunțase la ideea amenajării centrului la Prejmer, după ce și Consiliul Local Prejmer a emis o hotărâre prin care nu permitea realizarea investiției.
CJ Brașov speră la o nouă sentință favorabilă
Totuși, locuitorii comunei Prejmer au continuat acțiunea în instanță, numai că rezultatul nu a fost cel pe care îl așteptau. Totuși, pe rol mai există un proces, intentat de un avocat care locuiește la Prejmer, iar locuitorii speră ca acesta să câștige. „Acest dosar este, încă, pe rolul instanţelor. Sper ca şi în această speţă să obţinem o sentinţă favorabilă la Curtea de Apel Brașov”, a declarat pentru Adevărul vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Zoltan Szenner.
Demersurile locuitorilor din Prejmer au încetinit eforturile administrației județene pentru obținerea de fonduri europene pentru această investiție. Acum, Consiliul Județean ia în calcul ca pentru unele proiecte din Sistemul de Management al Deşeurilor să solicite finanţarea europeană prin Programul Operaţional Dezvoltare Durabilă 2021 – 2027.
Ce este de fapt „fabrica” de gunoi, care a stârnit contre și proteste: va avea un drum de acces separat, nu va emana mirosuri, nu va atrage nici șobolanii, tot procesul de sortare a deșeurilor urmând să se desfășoare în hale închise
Un comentariu
Taranii tot tarani, dar cand pun gunoaie pe foc nu ii mai doare capul….