Polițiștii Secției Regionale de Poliție Transporturi Brașov și ai Serviciului de Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov (SAS Brașov) , sub coordonarea procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov au efectuat în această dimineață percheziții domiciliare în municipiul Brașov, la adresele a patru persoane fizice și la firma Cobrex. Prin această înșelăciune, partea română ar fi produs un prejudiciu de 775.000 de dolari americani, potrivit procurorilor.
Firma de transport aerian Cobrex din Brașov se angajase printr-un contract să efectueze un zbor dus-întors, în luna august, de la New York (SUA) la Almaty (Kazahstan). A încasat pentru acest lucru 775.000 de dolari. O parte din bani, 650.000 de dolari, i-a depus într-un cont escrow în SUA pentru a închiria un alt avion, potrivit procurorilor, iar americanii, membri ai unei congregații religioase, nu au mai plecat în nici o călătorie. Aceștia au depus o plângere la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov, care face acum cercetări într-un dosar de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave.
Sechestru pe bunuri
Procurorii vor pune sechestru pe bunurile firmei, dar și ale asociaților din această firmă. De altfel, procurorii brașoveni au expediat o ordonanță de sechestru în SUA, pentru a indisponibiliza suma de 650.000 de euro pe care Cobrex a depus-o în respectivul cont escrow.
„Până în acest moment au fost strânse probe, în sensul că societatea din Brașov a dus în eroare partenerul american prezentându-i o situație neadevărat. Societatea avea licențele revocate pentru a efectua transport aerian din SUA și nu a dispus nici până la data la care trebuia efectuat zborul, de un avion apt să efectueze un astfel de transport, fiind vorba de o distanță foarte mare. Plata a fost făcută integral de către partenerul american. Au fost demarate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune și s-au dispus măsuri asiguratorii. O parte din bani a fost transferată într-un cont escrow din SUA cu scopul de a închiria alt avion, fără ca partenerul comercial american să aibă cunoștință”, a precizat Claudiu Sandu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov.
Și pentru procurori este o surpriză cum americanii au fost convinși să plătească integral zborul și cred că reprezentanții firmei au avut un mod foarte inspirat de a purta discuții în mediul virtual. „Și în ziua în care trebuia să fie efectuat zborul, pasagerii erau asigurați că avionul se apropie de aeroportul din New York, dar acesta nici măcar nu exista”, a spus prim-procurorul.