După cum stabilește acum legea, polițiștii pot proveni și din rândul absolvenților programului universitar de master profesional organizat în cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, nu doar din rândul absolvenților de studii de licență sau ai celor postliceale. De fapt, programele de master profesional sunt o alternativă, introdusă acum un an, la absolvirea studiilor universitare de licență pentru formarea ofițerilor de poliție și sunt destinate celor care dețin deja o licență într-o specializare necesară Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Printr-un proiect de ordonanță pus marți în dezbatere, MAI stabilește detalii privind desfășurarea cursurilor și încadrarea absolvenților unui astfel de program de master, inclusiv faptul că acestor polițiști nu li se poate modifica raportul de serviciu timp de cel puțin cinci ani de la numirea în funcție.
Potrivit Legii 360/2002 privind Statutul polițistului, de regulă, polițiștii provin din rândul absolvenților programelor de studii universitare de licență sau master profesional pentru formarea ofițerilor de poliție ori din rândul celor ce au urmat programe de studii postliceale pentru formarea agenților de poliție.
Studiile de master reprezintă o alternativă la studiile universitare de licență pentru formarea ofițerilor de poliție, introdusă anul trecut, prin OUG 76/2021.
„Programele de studii universitare de master profesional pentru formarea ofițerilor de poliție organizate în cadrul Academiei de Poliție «Alexandru Ioan Cuza» a Ministerului Afacerilor Interne sunt destinate candidaților care dețin o licență în specializări universitare necesare structurilor Ministerului Afacerilor Interne”, apare acum în Legea 360/2002.
Acum, MAI vrea să stabilească, prin intermediul proiectului de OUG pus marți în dezbatere, o serie de detalii legate de acest tip de studii și de absolvenții acestuia.
Mai exact, prin viitoarea ordonanță se introduce o dispoziție potrivit căreia agenții de poliție care au promovat concursul de admitere la programul de master profesional, destinat formării inițiale a ofițerilor de poliție, frecventează cursurile acestuia cu scoatere de la locul de muncă, situație în care li se acordă solda ori salariul de funcție avută/ avut la data începerii cursurilor.
Apoi, proiectul stabilește modalitatea de acordare a gradului profesional și numire în funcție la absolvirea programului de master profesional, care, mai exact, se va face în aceleași condiții cu cele aplicabile agentului de poliție trecut în corpul ofițerilor de poliție şi absolventului cu diplomă de licenţă al unui program de studii organizat la forma de învăţământ cu frecvenţă redusă în cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”.
În plus, este stabilită interdicția modificării raporturilor de serviciu, după acordarea gradului profesional de ofițer, timp de cel puțin cinci ani de la numirea în funcție la unitatea în care este repartizat după absolvire. Prin excepție, modificarea raporturilor de serviciu se putea face în cadrul aceleiași unități sau în situația în care intervine reorganizarea unității.
În fine, așa cum apare în nota de fundamentare a proiectului, pentru agenții admiși la programul de master profesional pentru formarea ofițerilor de poliție, având în vedere faptul că aceștia, pe timpul participării la cursuri, beneficiază de salariu sau soldă, se stabilește obligația restituirii cheltuielilor aferente drepturilor salariale acordate pe perioada cursurilor cu scoatere de la locul de muncă în cazul în care nu respectă condiţiile angajamentelor încheiate sau refuză încheierea unui nou angajament, notează avocatnet.ro.