
Primele autobuze electrice articulate de 18 metri, care urmau să circule pe linia 5, au ajuns la Brașov încă din luna mai. Deși furnizorul turc Karsan a terminat livrările și lunile au trecut, nici unul dintre autobuze nu a apărut deocamdată pe traseu.
După cum au declarat pentru Biz Brașov reprezentanții RATBV autobuzele nu au putut fi puse în circulație, deoarece nu putea fi asigurată încărcarea lor rapidă la capătul de linie Poienelor. Practic, aceste autobuze au o autonomie mai mică, față de cele care circulă în prezent pe liniile RATBV din Brașov, și ar exista riscul să rămână pe drum fără un ciclu de încărcare rapid, la un interval de timp. „Din cauza crizei de microcipuri de la nivel mondial, au existat întârzieri în livrarea echipamentelor pentru stațiile de încărcare rapidă. Pentru a exploata eficient acest tip de autobuze, este necesară și încărcarea lor rapidă pe timpul zilei. Noi am terminat lucrările la fundațiile unde vor fi instalate echipamentele de încărcare și sperăm ca livrările să fie efectuate în cel mai scurt timp”, au precizat oficialii operatorului de transport.
Din cauza lipsei componentelor și unele automate de bilete rămân nefuncționale
Probleme în aprovizionare, din cauza crizei de microcipuri, sunt și în cazul componentelor pentru automatele de vânzare a titlurilor de călătorie, astfel că multe dintre acestea rămân nefuncționale, după cum ne-au mai declarat reprezentanții RATBV.
Linia 5 este unul dintre principalele trasee de transport în comun din Brașov, care asigură legătura în cartierul Astra, zona Centrală și cartierul Bartolomeu. Ținând cont că este un traseu principal intens circulat, autoritățile brașovene au luat decizia ca traseul să fie operat cu autobuze electrice.
În total, au fost achiziționate de producătorul turc 12 astfel de autobuze articulate, printr-un contract derulat de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP). Lansat în luna septembrie anul trecut, modelul de autobuz e-ATA 12 a fost deja testat de către public în mai multe oraşe din România. Capacitatea maximă a bateriei este de 600 kWh, potrivit specificațiilor producătorului. Capacitatea de transport călători este de peste 150 de pasageri.