
Nu prea mai este loc pentru „viața de apoi” în Brașov. Cimitirul Municipal se apropie de capacitatea maximă, iar soluții pentru amenajarea unor noi locuri de veci nu se întrevăd. Nici cimitirele administrate de diverse parohii nu stau mai bine, locurile de veci fiind pe cale de dispariție la poalele Tâmpei.
Recent, administratorii Cimitirului Municipal au informat Primăria Brașov că din cele 45.000 de locuri de veci, doar cel mult 2% mai sunt libere. Astfel, Serviciul Administrare Patrimoniu și Urbanism Comercial (SAPUC) a solicitat un certificat de urbanism pentru a vedea în ce condiții ar mai putea fi extins cimitirul de pe strada Dimitrie Anghel pe laturile dinspre strada Lânii și dinspre Stupini. Răspunsul urbaniștilor municipalității nu a fost favorabil, deoarece prin extindere nu s-ar mai respecta zona perimetrală de protecție, care trebuie să aibă o lățime de minimum de 50 de metri, conform Regulamentului Local de Urbanism.
Ar fi necesar un cimitir nou
„Intenționam amenajarea a cel puțin 3.500 de locuri noi însă în condițiile actuale nu vom putea realiza lucrări de extindere. Urmează ca Serviciul de specialitate din Primărie să efectueze o ridicare topografică pentru a vedea dacă pe latura dinspre Stupini putem totuși face o extindere pe o fâșie cu o lățime de 10 metri, respectiv în jur de 700 de locuri, astfel încât să rămână și zona de protecție obligatorie. În caz contrar, Primăria trebuie să găsească o altă soluție, cel mai probabil un alt amplasament pentru amenajarea unui cimitir”, ne-a declarat Mihai Cojocaru, șeful Serviciului Administrare Cimitire din cadrul RIAL SRL.
Locurile părăsite de care nu se poate atinge nimeni
Cimitirul a fost deschis în anul 1967, iar până în 1982, locurile erau concesionate pe termen nelimitat, după care s-au dat pe o perioadă determinată cu posibilitate de prelungire. Din această cauză, sunt destul de multe morminte la care nu mai vine nimeni şi sunt neîngrijite, dar nici nu pot fi concesionate altor persoane. În ultimii ani, administratorii au mai derulat o serie de lucrări de extindere, iar capacitatea a crescut de la 30.000 de locuri, câte erau în 2015, la 45.000, în prezent.
Și bisericile au început să facă demersurile pentru a extinde capacitățile cimitirelor pe care le păstoresc, ținând cont că și orașul s-a dezvoltat în ultimii ani.