Consilierii locali brașoveni ar urma să dezbată în ședința de săptămâna aceasta un proiect de hotărâre ce vizează achiziția de servicii de reprezentare în instanță, după ce forul deliberativ local a fost chemat în garanție în judecată de 6 brașoveni care voiau să construiască un bloc.
Potrivit documentațiilor care stau la baza acestui proiect, cei 6 brașoveni, care se consideră prejudiciați ca urmare a aprobării eronate în 2018 a Planului Urbanistic de Detaliu pentru blocul pe care aceștia intenționau să îl construiască pe strada Horia, solicită Consiliului Local plata sumei de 322.796,79 lei. Suma reprezintă cheltuielile pe care aceștia trebuie să le plătească firmei care a întocmit documentația urbanistică de specialitate, la care se adaugă și cheltuielile de judecată aferente. De altfel, firma care a întocmit documentațiile pentru avizarea PUD i-a chemat în judecată pe cei 6 brașoveni pentru a-și recupera cheltuielile aferente cu elaborarea acestor documentații, respectiv cei 322.796,79 lei.
Hotărâre anulată pe motivul unor încălcări legislative
Practic, susțin intimații în documentele de chemare în judecată depuse, Consiliul Local nu trebuia să aprobe un PUD în care, printre alte documente, se afla un aviz al administratorului drumului care expirase, iar CL nu a respectat nici propria hotărâre, 134/2018, care obliga asigurarea unui număr minim de locuri de parcare.
Hotărârea prin care fusese aprobat PUD pentru acest bloc a fost atacată în instanță de către alți locatari din zonă, iar instanța a decis să o anuleze, reținând mai multe încălcări legislative ale organului emitent. Din această cauză, brașovenii nu au mai putut ridica blocul și nici nu au mai avut fondurile necesare pentru a le achita firmei care s-a ocupat de partea de documentații urbanistice și consideră că deliberativul local trebuie să suporte aceste cheltuieli, tocmai fiindcă a greșit.