Asociația „BertaLand” a luat ființă în anul 2019, la inițiativa Laurei Bercean, o brașoveancă iubitoare de oameni și necuvântătoare. La început a fost un vis care ușor-ușor a devenit realitate.
Primele proiecte ale asociației au fost axate pe sprijinirea unor aziluri de vârstnici în contextul pandemiei de COVID-19, dar și a seniorilor brașoveni, care nu puteau să meargă la cumpărături. Reprezentanții organizației asigură burse în domeniul educațional și sportiv, salvează animale abandonate pe care le pregătesc pentru adopție și ajută, în preajma sărbătorilor, copiii din medii defavorizate și seniorii singuri.
Președintele Asociației „BertaLand”, Laura Bercean, a decis în 2020 să înființeze un centru, care să vizeze îmbunătățirea calității vieții vârstnicilor, animalelor și copiilor.
„<<BertaLand>> este visul meu de mică, centrul pentru seniori și animale, mai exact! Între timp, intrând în contact mai des cu copiii, mai ales cu cei bolnavi sau instituționalizați, mi-am dat seama că este nevoie de sprijin și pe acest segment. Treptat, citind mult pe acest subiect, am realizat că cele trei categorii se pot contopi foarte frumos și, mai ales, terapeutic!”, a spus Laura Bercean.
Cum interacționează vârstnicii, copiii și animalele sub același acoperiș
În Brașov, ca în toată țara, avem bătrâni care trăiesc singuri, bolnavi și săraci. Avem și mame singure, care nu pot să lucreze, pentru că nu își permit un afterschool, dar și copii din familii defavorizate, care nu interacționează prea mult cu persoane din afara familiei. În plus, avem animale abuzate și abandonate. Pentru toate acestea însă exista mult prea puține centre.
„Prezența copiilor și a animalelor în viața seniorilor le oferă un sentiment de apartenență, îi face să se simtă utili și le furnizează un motiv de a se ridica din pat și de a se mișca mai mult.
Prezența seniorilor și a animalelor în viața copiilor le construiește organic empatia și îi ajută să se dezvolte frumos din punct de vedere afectiv, în timp ce diferitele straturi sociale prezente în centru și activitățile pe care le vom desfășura îi ajută să înțeleagă și să accepte noțiunile de incluziune socială și de respectare a valorilor umane, indiferent de mediul din care provin.
Prezența seniorilor și a copiilor în viața animalelor le dă încredere că pot fi iubite, nu doar abandonate și maltratate, și le pregătește pentru un eventual viitor cămin”, a completat Laura.
Centru pentru seniori, copii și prieteni necuvântători, amenajat la Sânpetru
Laura Bercean și-a luat visul de pe foaia de hârtie și l-a așezat cu grijă, încredere și determinare la Sânpetru, într-o casuță construită și locuită ani la rând de o familie din localitate. Cu ajutorul Asociației „Zi de Bine”, spațiul a fost transformat și optimizat pentru activitățile și evenimentele care vor avea loc aici.
„Nivelul de investiție este de 40.000 de euro. Tot bugetul a fost utilizat pentru asigurarea unui spațiu sigur, atractiv și activ pentru organizarea activităților educaționale și de socializare ale centrului, rămânând în sarcina Asociației <<BertaLand>> să achite lunar cheltuielile pentru chirie și utilități”, a declarat Laura.
Activitățile la care participă locuitorii casei
Căsuța transformată în centru este exact ca în povești: luminoasă, plină de verdeață, intimă. Aici seniorii se întâlnesc să joace rummy, șah, să discute despre cărți și au posibilitatea de face yoga sau terapie prin artă și masaj.
Cei mai mici vizitatori ai centrului provin, în principal, din medii defavorizate, dar există și ateliere creative și de terapie prin artă deschise pentru copiii brașoveni care pot veni chiar însoțiți de bunici.
Necuvântătoarele vor face parte din „familie” pe perioada în care locuiesc în centru. Ele, prin interacțiunea cu vârstnicii, copiii și celelalte animale, sunt pregătite pentru adopție, pentru un viitor cămin.
„Centrul BertaLand este pentru moment un centru de zi. Bunicii și copiii vin în cadrul organizat să se bucure de activitățile de aici, iar singurii locuitori temporari sunt prietenii noștri necuvântători. Toată structura de organizare și tot ce înseamnă ateliere, terapie, activități educaționale și socializare se desfășoară sub atenta, dar și subtila supravehere a voluntarilor, care sunt o parte foarte importantă a acestui proiect. Ne ocupăm pe partea educațională și de integrarea copiilor discriminați în noile comunități din care fac parte, odată cu intrarea în mediul școlar. Aici putem asigura o bază stabilă pentru educație, dar și pentru educația civică și dezvoltarea socială armonioasă a acestor copii, incluzând empatia rezultată din contactul cu seniori și animale și inteligența emoțională dobândită din interacțiunea cu medii și persoane noi, calități atât de necesare lor pe mai departe”, a mărturisit Laura Bercean.
Centrul „ Bertaland” se susține cu bani proveniți din donațiile persoanelor fizice sau juridice.
„Dacă totul merge bine, contractul nostru cadru este de 5 ani în această locație. Așadar, avem nevoie de sprijinul comunității pentru a achita atât cheltuielile prevăzute de chiria și utilitățile spațiului, cât și cheltuielile educaționale și serviciile terapeuților. Asta pe lângă proiectele noastre lunare, care includ burse pentru copiii talentați, plăți de tratamente și terapii pentru copii sau seniori, dar și costurile veterinare ale animalelor. De asemenea, este o constantă nevoie de voluntari, mai ales la lecțiile 1-1 cu copiii. Aceștia nu trebuie neapărat să aibă un trecut pedagogic sau experiență în lucrul cu copiii, seniorii sau animale, ci doar să aibă răbdare și dorința de implicare pentru a îmbunătăți calitatea vieții celor trei categorii”, a mai spus Laura Bercean.
Cine este Laura Bercean
Simplă și plăcută, Laura l-a avut model pe tatăl ei. Cu el în gând, a clădit aproape tot Universul în care trăiește acum.
„Numele asociației este, de fapt, numele tatălui meu, Torok Bertalan, care ne este alături din Cer. La acesta am adăugat un „D” de la „Dreamer”, întrucât pe cartea mea de vizită scrie „Professional Dreamer”, și astfel s-a născut acest LAND al lucrurilor frumoase, făcute de dragul binelui”, a mărturisit Laura.
Brașoveanca este o norocoasă aventurieră, căreia îi place să descopere locuri noi din Univers. Datorită acestui motiv, iubește călătoriile și spune că a văzut aproape toată lumea.
„Mai am de vizitat o parte din America de Sud și o parte din Asia”, a adăugat ea.
Citește foarte mult și, pentru ca această pasiune a lecturii să crească în intensitate, a înființat un club de carte încă din anul 2015.
Iubește toate necuvântătoarele, în afara de căpușe, și „se împarte” între job și asociație.
Laura Bercean este Brand Manager la „No Asha Da”, un concept de creații vestimentare caracterizate prin artă purtabilă, dar și Sales Manager pentru câteva proiecte internaționale.
Articolul a apărut în revista de business Forward Brașov.