
Spitalul Regional este un proiect inițiat de către Primăria Brașov, cu sprijinul BERD, în parteneriat cu Ministerul Sănătății și Consiliul Județean Brașov. Până acum, s-au parcurs diverse etape birocratice, dar pentru a se trece la fapte este necesară o hotărâre de Guvern prin care să fie aprobată construirea acestui spital, care nu a fost încă emisă.
În paralel însă, Primăria continuă etapa birocratică premergătoare obținerii autorizației de construire și a depus documentațiile la Sistemul de Gospodărire a Apelor în vederea emiterii avizului de specialitate. Solicitarea este conformă cu Legea Apelor (Legea 107/1996), apele uzate menajere urmând să fie evacuate în canalizarea orașului, după ce în prealabil vor fi epurate într-o stație de epurare proprie a unității sanitare, potrivit unui anunț al municipalității.
Potrivit studiului de fezabilitate aprobat de Consiliul Local la sfârșitul anului trecut, viitorul spital va avea 31 secții, 77 de specialități, 972 de paturi, din care 820 pentru spitalizare continuă, 96 de paturi de terapie intensivă, 56 sunt pentru spitalizarea de zi. Capacitatea spitalului va fi de 370.000 de pacienți pe an, atât spitalizați, cât și cei tratați în ambulatoriu, și va dispune de cele mai noi aparate și echipamente medicale din România.
Licitația ar trebui lansată anul acesta, ca să fie gata în 2028
Termenul estimat pentru pentru realizarea lucrărilor este de 36 de luni, iar durata de operare este de minim 30 de ani.
Inaugurarea spitalului este prevăzută în 2028, construcția lui fiind evaluată la 440 de milioane de euro, iar valoarea echipamentelor, aparatelor și dotărilor medicale, la 50 de milioane de euro (sumele sunt fără TVA). Pentru ca acest spital să fie funcțional începând cu 2028 este necesar ca până la final de an să fie lansată licitația.