Cancerul de colon și cel rectal sunt afecțiunile în care celulele maligne, mai exact cele canceroase, se formează la nivelul intestinului gros. Aceste boli sunt deseori grupate împreună sub denumirea de cancer colorectal, întrucât au mai multe caracteristicicomune. Dacă sunt depistate în faza incipientă, pot fi tratate și vindecate.
Cancerul de colon se întâlnește la nivelul porțiunii cuprinse între intestinul subțire și rect (cea mai lungă porțiune a intestinului gros), în timp ce cancerul de rect apare în ultima parte a intestinului gros (în zona ultimilor 15 cm). Mai multe informații aflăm chiar de la medicii specialiști ai Spitalului Regina Maria Brașov.
„În ciuda progresului medicinei, cancerul colorectal continuă să fie unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer diagnosticate, având o mortalitate crescută. Un studiu recent preconizează faptul că, până în 2035, numărul deceselor de cancer de colon va crește cu 60%, iar cel al cancerului de rect cu 71,5%, ca urmare a procesului de îmbătrânire a populației.
Pentru a diagnostica leziunile precanceroase, pacienții au posibilitatea de a apela la metode de screening precoce, cu atât mai mult cu cât simptomele bolii apar în momentul în care aceasta este deja într-un stadiu avansat”, ne explică dr. Decebal Fodor, medic specialist chirurgie generală, având 15 ani de expertiză în chirurgia oncologică digestivă, chirurgia hepato-pancreato-biliară, chirurgia de transplant (ficat, rinichi și pancreas) și chirurgia de urgență laparoscopică și deschisă.
Cancerele sporadice, cele mai numeroase tipuri de cancer colorectal
Într-un număr relativ mic de cazuri, cancerul colorectal apare ca urmare a modificării mai multor gene diferite, iar șansele de a dezvolta boala cresc semnificativ după împlinirea vârstei de 50 de ani. Între 5 și 15% din numărul cazurilor diagnosticate au un component ereditar, boala fiind dezvoltată și de alți membrii ai familiei.
„Cele mai numeroase tipuri de cancer colorectal sunt însă cele sporadice, care nu au legătură cu moștenirea genetică a fiecăruia dintre noi. Cauza principală a apariției acestora este alimentația de tip occidental, bogată în grăsimi și săracă în fibre, expunerea la diferite substanțe cancerigene din mâncarea procesată, poluarea și expunerea la fumul de țigară.
În formarea mea chirurgicală, pe lângă un master de chirurgie endoscopică la IRCAD, în Strasbourg și un altul de chirurgie robotică la Universitatea din Nancy și cursuri efectuate în centre de excelență, precum Geneva, Rotterdam și Lisabona, cel mai mult a contat experiența de chirurgie minim-invazivă, laparoscopică și robotică obținută sub tutela maestrului meu, profesorul Juan Santiago Azagra, unul dintre pionierii chirurgiei laparoscopice în lume. Prin intermediul unui grant, în același serviciu, am avut și ocazia să îmi continui activitatea de cercetare privind modul în care interacțiunea dintre cancer și sistemul imunitar poate dicta evoluția pacientului.
Recent, ultimul articol la care am colaborat în cadrul unui colectiv internațional dedicat studiului cancerelor de colon și rect la populația tânără a fost acceptat pentru a fi publicat în British Journal of Surgery. Studiul atrage atenția asupra faptului că un număr din ce în ce mai mare de pacienți cu vârste sub 50 de ani sunt diagnosticați cu cancer colorectal. Acest trend este alarmant și pare să fie legat de alimentația pe care o avem, dar și de poluarea și iradiațiile la care suntem expuși”, ne spune dr. Silviu Makkai, medic primar în chirurgie generală, cu 13 ani de experiență chirurgicală, specializat în chirurgie laparoscopică și robotică și doctor în științe medicale.
Simptomele pot lipsi în totalitate
În stadiile incipiente ale bolii, simptomele pot lipsi în totalitate. Însă, de cele mai multe ori, cancerul colorectal se manifestă prin sângerări în tractul digestiv, care pot fi vizibile în scaun sau pot închide culoarea acestuia. Pierderea de sânge poate duce la un număr scăzut de celule sanguine roșii, provocând anemie.
„Simptomele cele mai frecvente ale cancerului colorectal țin de tulburările tranzitului intestinal, precum constipația care alternează cu diareea și durează câteva zile la rând. De asemenea, există posibilitatea ca sângele să fie prezent în materiile fecale, lucru ce poate fi vizibil cu ochiul liber sau în urma testelor de laborator. Totodată, pacienții pot avea senzația constantă de a defecta și crampe sau dureri abdominale. Aceștia se pot confrunta cu oboseală, dar și cu scăderea semnificativă în greutate”, specifică dr. Decebal Fodor.
Obezitatea, factor de risc pentru apariția cancerelor
Nu există o metodă care poate preveni cancerul colorectal în proporție de 100%, dar sunt mai multe măsuri pe care pacienții le pot lua pentru a reduce riscul apariției acestei boli.
„În primul rând, putem preveni apariția cancerului colorectal prin schimbarea stilului de alimentație. Se recomandă creșterea cantității de fibre digerate, care se poate găsi în ingrediente precum lintea, năutul, mazărea, fasolea verde, și scăderea consumului de grăsimi și de fast-food. De asemenea, o alimentație echilibrată trebuie acompaniată de 1,5 – 2 litri de apă pe zi. Nu în ultimul rând, obezitatea este un factor de risc independent pentru apariția cancerelor, întrucât menține un micromediu inflamator cronic ce este propice apariției displaziei și, mai apoi, a cancerului”, menționează dr. Silviu Makkai.
Colonoscopia, standardul de aur în depistarea cancerului colorectal
La Spitalul Regina Maria Brașov, cancerul colorectal poate fi depistat precoce prin testul hemoragiilor oculte sau prin colonoscopie (screeningul pentru cancerul colorectal). Cea din urmă intervenție este considerată standardul de aur în depistarea acestei boli.
„Colonoscopia reprezintă o procedură diagnostică care constă în introducerea endoscopului prin orificiul anal și permite medicului să examineze intestinul gros. În timpul examinării se urmărește aspectul mucoasei intestinului gros (stratul de celule care căptușește interiorul colonului și al rectului), prezența de polipi sau diferite modificări la acest nivel. Pentru diagnostic poate fi necesară și biopsierea leziunilor descoperite, care se realizează cu ajutorul endoscopului.
Mentorii mi-au insuflat dorința de a învăța lucrurile corect, de a căpăta experiență în centre cu volum mare de pacienți. Din 2006 am susținut stagii de pregătire, ulterior specializări, la Clinica de Transplat și Chirurgie Generală, din cadrul Universității Semmelweis Budapesta, care este centru oficial UEMS, având cea mai înaltă recunoaștere la nivel european pentru medicină. De asemenea, am urmat specializări în chirurgia robotică colorectală la Strasbourg și un masterclass în chirurgia minim invazivă colorectală la Institutul IRCAD Strasbourg.
Dincolo de pregătirea teoretică, am păstrat legătura cu profesori recunoscuți pe plan internațional, întrucât am fost cadru didactic la UMFEST G.E. Palade din Târgu Mureș și am activat ca <<visiting lecteur>> susținând cursuri la universități partenere din străinătate. De aceea, periodic, în funcție de patologia pacienților, mă sfătuiesc cu profesori din Japonia, Franța, Ungaria, SUA, Singapore și Turcia, iar recent am participat activ la operații minim invazive colorectale (robotice și laparoscopice) în Istanbul, sub îndrumarea prof. dr. Oktar Asoglu. Pot spune cu siguranță că munca în echipe internaționale m-a ajutat să-mi îmbunătățesc expertiza chirurgicală”, subliniază dr. Decebal Fodor.
Contrar părerii majorității populației, colonoscopia nu mai este un proces de examinare atât de chinuitor, întrucât aceasta se realizează cu echipamente de ultimă generație. Totodată, investigația se poate realiza sub sedare, ceea ce are un impact benefic asupra pacienților, ajutându-i să se relaxeze mult mai ușor.
„Lucrurile s-au simplificat semnificat în ultima vreme, în ceea ce privește colonoscopia, întrucât se poate face acum și sub sedare. Pacientul adoarme, fiind sedat, iar în timpul întregii examinări este monitorizat de către echipa de anestezie, fără să fie ventilat mecanic. La sfârșitul procedurii se trezește fără să fi experimentat vreun disconfort. Chiar și pregătirea pentru colonoscopie a devenit mult mai ușoară datorită noilor produse de curățare mecanică a colonului.
Din punct de vedere al intervențiilor chirurgicale, abordul laparoscopic și robotic pe care îl pot oferi pacientului, alături de protocoalele de recuperare rapidă după chirurgie (enhanced recovery after surgery sau <<fast-track>>) pe care le urmăresc presupun o recuperare mult mai rapidă a pacientului. El are inclusiv oportunitatea de a nu întârzia începutul unei chimioterapii, în cazul în care aceasta este necesară postoperator.
Screeningul cancerelor de colon și de rect pot ajuta la salvarea vieții multor pacienți. Mă folosesc întotdeauna de exemplul personal în interacțiunea cu pacienții. Am 38 de ani și până acum am beneficiat de 2 colonoscopii, una cu sedare și alta fără. La cea de-a doua mi s-a depistat și scos un polip colonic care în timp, lăsat pe loc, ar fi avut un risc ipotetic de a se transforma într-un cancer”, ne împărtășește dr. Silviu Makkai.
Peste 10,5 milioane de euro, investiți în Spitalul Regina Maria Brașov
Echipa multidisciplinară combină astfel expertiza medicală cu îngrijirea plină de empatie în tratarea pacienților. Rețeaua Regina Maria a făcut investiții de peste 10,5 milioane de euro în spitalul din Brașov și de peste 2,3 milioane de euro în Centrul de Imagistică, tocmai pentru ca pacienții să aibă la dispoziție aparatură de ultimă generație și programe ultraperformante.
„Fiecare pacient onco-chirurgical are parte de un plan terapeutic individualizat care include terapii inovative, intervenții chirurgicale în concordanță cu cele mai recente ghiduri de tratament ale cancerului, sfaturi nutriționale, reabilitate fizică, terapia durerii și consiliere psihologică.
Politica echipei multidisciplinare din cadrul Spitalului Regina Maria Brașov este să implice toate specialitățile, atât cele clinice (oncologie medicală, radioterapie, imagistică, radiologie intervențională, gastroenterologie, terapie intesivă, chirurgie), cât și cele fundamentale (anatomie patologică, genetică clinică), în găsirea celui mai potrivit tratament pentru fiecare pacient în parte. Pregătirea specialiștilor și infrastructura disponibilă ne permit să asigurăm un tratament onco-chirurgical la același nivel ca și centrele de profil din străinătate.
În plus, pe lângă aspectele medicale, abordăm pacientul și din punct de vedere al planului psiho-emoțional. Încercăm să fim alături de fiecare persoană în parte nu doar ca medici, ci și ca oameni care înțeleg suferința cu care aceasta se confruntă. Dincolo de formarea profesională, am învățat că este la fel de important să ofer sprijin pacienților mei și îi ajut să-și păstreze speranța pentru a trece cu bine peste obstacole”, susține dr. Decebal Fodor.
„Un pacient informat este un pacient care se simte în siguranță”
Încă de la prima consultație, personalul medical al Spitalului Regina Maria Brașov acordă o atenție deosebită pacientului. Pe lângă empatia și deschiderea față de pacient, acesta va fi la curent cu toate soluțiile disponibile și va fi monitorizat în permanență.
„Un pacient informat este un pacient care se simte în siguranță. Aceasta și sintagma <<less is more>>, în sensul că mini-invazivitatea este cheia tratamentului modern al cancerelor de colon și de rect sunt cele două mantre pe care le-am învățat de la mentorul meu, profesorul Juan Santiago Azagra, și care îmi ghidează interacțiunea cu pacientul.
Practic, când discut cu acesta, îi explic diagnosticul și pașii pe care îi implică tratamentul, iar postoperator îmi monitorizez periodic pacienții. Întregul personal al spitalului este dedicat asigurării unui act medical performant, desfășurat în condiții de maximă siguranță, tocmai datorită formării medicale continue la cele mai înalte standarde.
În ceea ce privește managementul pacientului cu cancer de colon și de rect, acesta va beneficia de serviciile unei comisii oncologice multidisciplinare, care permite o discuție între medicii din diverse specialități și adoptarea unui plan terapeutic individualizat nevoilor fiecărui pacient în parte. Aceștia vor urmări pacientul de-a lungul întregului traseu pe care îl va parcurge prin tratamentul oncologic multimodal (chimioterapie, radioterapie, chirurgie)”, afirmă dr. Silviu Makkai.
Pacienții se pot programa pentru un consult de specialitate în cadrul Spitalului Regina Maria Brașov la numărul de telefon 021.9268 sau pe site-ul oficial www.reginamaria.ro. Apoi, aceștia se vor prezenta la locația aflată pe Strada Iuliu Maniu 49.