Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov și Muzeul Național Brukenthal Sibiu, vă invită joi, 15 septembrie 2022, ora 17.00, la vernisajul expoziției „O istorie a balului cuprinsă în ordinele de dans”. Curatori expoziție: dr. Raluca Maria Frîncu, dr. Dana Roxana Hrib.
Ordinul de dans sau carnetul de bal cuprinde lista titlurilor dansurilor (uneori și a compozitorilor) grupate într-o coloană, cu spații libere într-o a doua coloană pentru numele partenerilor. Este un accesoriu feminin, cu panglică sau un element decorativ pentru a fi atașat la încheietura mâinii sau la rochia de bal. Ordinele de dans au câștigat popularitate în Viena, fiind folosite în Anglia și Statele Unite din jurul anului 1830. Muzeul de Istorie Casa Altemberger, din cadrul Muzeului Național Brukenthal, deține 234 ordine de dans (datate în sec. XIX și începutul sec. XX). Câteva ordine au mai fost prezentate publicului și publicate până în prezent însă, aceasta este prima expoziție dedicată colecției.
Cele 47 de carnete expuse ilustrează în special perioada în care ordinele de dans devin accesorii foarte elaborate prin imprimarea prețioasă și prin faptul că încorporau catifea, mătase, metal și uneori bijuterii, unicitatea designului având drept scop promovarea gazdelor balului și sublinierea importanței oaspeților acestora.
Expoziția cuprinde, de asemenea, informații despre organizarea balurilor în Sibiu și despre ținuta de seară, reproduceri din colecțiile de stampe și accesorii din colecțiile Muzeului de Istorie. Deși carnetele de bal și-au pierdut popularitatea înainte de jumătatea sec. XX, semnificația lor socială continuă să supraviețuiască până astăzi. Expresii precum „Carnetul meu de bal este plin” sau „Trece-mă în carnetul de bal” sunt folosite chiar și în zilele noastre.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 15 septembrie-26 noiembrie 2022, conform următorului program: luni, între orele 11.00-17.00 și marți-sâmbătă, între orele 9.00-17.00.