În perioada 9 – 11 septembrie, în cadrul evenimentului Forumul Orașelor Verzi desfășurat la Brașov COMPREST SA, în colaborare cu echipa ECOATITUDINE, a organizat câteva ateliere destinate copiilor, dar și adulților, în cadrul cărora cei prezenți au putut afla informații utile despre sistemul de management al deșeurilor din municipiul Brașov și al orașelor ce fac parte din aria de delegare a operatorului de salubrizare.
Scopul acestor ateliere a fost de a încuraja colectarea separata, reciclarea, reutilizarea deșeurilor, dar și însușirea unui comportament ce susține echilibrul ecologic. În locație au fost expuse și recipiente folosite în municipiul Brașov, respectiv containere tip igloo , soluția de colectare ce s-a dovedit a fi cea mai eficientă metodă de înmagazinare a unei cantități însemnate de deșeuri necontaminate, ce pot fi ulterior valorificate.
Atelierul educativ de colectare separată a deșeurilor a avut un număr ridicat de participanți, unde pe lângă jocurile ce încurajau reutilizarea deșeurilor, au fost prezentate și detalii despre fluxul și despre „durata de viață” a acestora, în situația în care ar fi aruncate la întâmplare în mediul înconjurător. Împreună am ajuns la concluzia că, în măsura în care nu poate fi redusă cantitatea de deșeuri generată în gospodăriile noastre, reciclarea este o obligație morală pe care fiecare din noi trebuie să și-o asume.
„Reciclarea este o obligație morală pe care fiecare din noi trebuie sa si-o asume”.
Jocul-concurs „ÎN CĂUTAREA UNEI COMORI – RECICLĂM CORECT” i-a implicat pe copii într-o cursă distractivă după deșeuri reciclabile, dar i-a și motivat să își evalueze cunoștințele despre reciclare și protejarea mediului înconjurător, prin răspunsul la un chestionar, la câteva ghicitori și prin identificarea unor cuvinte ascunse între litere. Tinerii implicați au reușit să îndeplinească toate sarcinile și au fost premiați pentru implicarea lor în această provocare.
Copiii și-au demonstrat talentul și preocuparea pentru mediu și prin implicarea la concursul „REALIZARE LUCRĂRI DIN MATERIALE RECICLABILE”, unde participanții au reușit să îi pună în încurcătură pe membrii juriului prin lucrări originale și creative. Au fost alese și premiate 3 dintre acestea, ce au respectat în mod cât mai fidel regulamentul, folosind deșeuri reciclabile de hârtie-carton, plastic-metal în lucrarea lor, și au implicat o muncă intensă. Însă, întrucât apreciem implicarea tuturor tinerilor, toți au primit un mic cadou, pentru că au investit timp și pasiune în acest proiect.
Având în vedere reușita acestor ateliere, dar și deschiderea participanților de a se implica în conservarea resurselor planetei, echipa COMPREST este pregătită și dornică să susțină astfel de proiecte și în continuare, oferind constant informații captivante despre modalități practice de a aplica principiul celor 3R (Reducem, Reutilizăm, Reciclăm) în viața de zi cu zi, reducând cantitatea de deșeuri generate, reutilizând și reciclând o cantitate cât mai mare de ambalaje ce pot fi reintroduse în producție.