Câțiva elevi de clasa a XII-a ai Colegiului Gheorghe Lazăr din București l-au huiduit pe George Simion, liderul partidului AUR, la începutul discursului pe care l-a susținut la festivitatea de deschidere a noului an școlar. Libertatea a vorbit cu o elevă care a făcut parte din grupul respectiv. „M-am simțit eliberată”, a spus adolescenta.
„Valorile lui și tot ce promovează el sunt în contradicție cu ce cred eu că ar trebui promovat în politica românească”, explică o elevă de clasa a XII-a de la Colegiul Gheorghe Lazăr din București, pentru cititorii Libertatea. Pe 5 septembrie, la deschiderea anului școlar, s-a numărat printre elevii care l-au huiduit, în curtea liceului, pe George Simion, președintele partidului de dreapta AUR.
Fata a ales să vorbească sub anonimat despre ce-a determinat-o să reacționeze astfel, alături de alți colegi, înainte ca liderul AUR să își înceapă discursul. Jurnalistul Mihai Popescu de la Vice a filmat momentul și l-a urcat pe rețelele de socializare.
„Eu văd politica drept un mijloc spre progres, iar politica lui Simion rămâne în vechile tradiții și transmite ură față de ceea ce reprezintă o schimbare, propune ură față de străini”, spune eleva, care își dorește să studieze științe politice peste hotare. „Este unul dintre factorii care ne țin țara pe loc”.
„M-am simțit eliberată”
În ce privește atmosfera din curtea liceului, adolescenta își amintește că unii colegi au devenit „agitați” odată ce l-au văzut pe Simion. „Nu ni se părea că e persoana care trebuie să fie în fața noastră ca un model”. spune ea. Din câte știe, Simion n-ar fi anunțat că va participa la evenimentul de la Colegiul „Lazăr”.
Când au început huiduielile, președintele AUR a tăcut câteva secunde în fața microfonului. „M-am simțit eliberată”, povestește eleva despre starea ei, după ce și-a exprimat nemulțumirile. „Sunt foarte mândră de ce s-a întâmplat. Dacă ar fi așa toată România, am avea o democrație funcțională”, crede adolescenta.
În ce privește discursul politicianului, i s-a părut unul „clasic” pentru începutul anului școlar. Potrivit celor prezenți, scrie Digi24, Simion i-a îndemnat pe elevi să învețe bine și să rămână în țară. Eleva de clasa a XII-a crede că e greu să n-auzi de George Simion, pentru că e vocal și face lucruri, precum „nunta pe câmp”, pentru care presa îi acordă atenție.
În alți ani, au mai participat politicieni la ceremonia de deschidere, în colegiul în care învață ea; își amintește acum doar de fostul premier Florin Cîțu și de Sorin Cîmpeanu, ministrul educației. „Dar niciunul nu avea valori atât de diferite de ale noastre”, e de părere eleva.
„Ar trebui să ne educăm politic elevii cât mai mult”
Imaginile de la ceremoniile de deschidere din instituțiile de învățământ au trezit, ca în fiecare an, discuții în spațiul public. De această dată, referitoare la prezența oamenilor politici la aceste evenimente școlare.
Eleva de la „Lazăr” crede că e în regulă ca aceștia să țină discursuri, cu anumite condiții. „Cât timp nu încearcă să facă propagandă prin discursurile respective, nu mi se pare nimic rău în asta”, spune ea. „Nu mi se pare că ar trebui să fie totul atât de tabu legat de politică, care e o parte extrem de importantă din viața societății. Ar trebui să ne educăm politic elevii cât mai mult”, mai adaugă adolescenta.
Asta își dorește pentru ea: o educație în sfera politică. De aceea și-a propus să studieze științele politice, după absolvirea liceului, în străinătate, unde se gândește că ar avea mai multe oportunități decât aici. De ce o interesează tocmai politica? „Influențează tot ce se întâmplă în lumea asta și are cea mai mare putere de schimbare”, răspunde adolescenta.