Pentru Francisc Varga crearea de piese de mobilier din lemn este o pasiune mai veche, cunoscută în principal de familie. Anul trecut, a decis să se dedice acestei pasiuni şi a hotărât împreună cu soţia sa, Iulia, să pună bazele unei afaceri în acest domeniu. Aşa a luat naştere Vargas Corner, un atelier care creează piese de mobilier unicat din bucăţi de lemn care altfel ar ajunge pe foc.
„Povestea Vargas a început în principal din dorinţa de a crea piese de mobilier şi de design, utile, simple cu o însemnătate aparte pentru noi şi ne dorim ca ele să se regăsească în cât mai multe case“, spune Iulia Varga pentru zf.ro.. Deşi Francisc este cel care se ocupă în atelier de producţia efectivă a pieselor de mobilier, Iulia vine cu idei şi îl ajută să conceapă designul produselor. Tot ea este cea care se ocupă de fotografierea produselor şi de partea de marketing, astfel că cei doi lucrează cot la cot pentru dezvoltarea brandului Vargas Corner.
„Neoficial, businessul Vargas a început în 2014 când am început să fac piese de mobilier pentru familie, pentru familia extinsă şi de atunci încoace până în 2021 am făcut piese pentru noi. În 2021, am înfiinţat firma şi am lansat produsele pe piaţă“, povesteşte Francisc Varga, care anterior a lucrat la construcţia de trasee de biciclete pe Masivul Postăvaru, în Poiana Braşov. Concomitent, a lucrat în atelier, dar de la începutul acestui an, a decis să se ocupe doar de producţia de mobilier.
„Am urmat liceul Târgu-Mureş, specializarea fiind de tehnician design interior. Dar n-am continuat studiile în zona de design, ci am urmat Facultatea de Silvicultură, dar de anul trecut mi-am reluat vechea pasiune“, povesteşte el.
Pe de altă parte, Iulia se va întoarce să lucreze în învăţământ după încheierea concediului de creştere a copilului, dar va lucra în continuare alături de Francisc pentru creşterea brandului Vargas Corner.
„Colaborarea dintre noi este foarte personală în sensul că Francisc îşi ia tableta, eu încep să îi spun cum văd produsul şi el desenează. Deci el se ocupă şi de partea sa. Eu doar vizualizez produsul şi de asemenea ajut la partea de promovare, în fotografierea produselor“, spune ea.
Investiţia în echipamentele necesare atelierului s-a ridicat la circa 15.000 de euro, după cum spune Francisc Varga. Vargas Corner achiziţionează materia primă de la distribuitorii locali cum ar fi Holver sau Vasco Forest şi lemnul reciclat îl salvează de la foc, de la casele care urmează să fie demolate efectiv.
„Îi dăm lemnului o a doua şansă“, după cum spune el. Gama de produse Vargas Corner include atât produse precum cuiere, lămpi, măsuţe de cafea, cât şi paturi, mese, fotolii sau console.
„Ne place foarte mult să combinăm lemnul cu pielea, acesta fiind un material atât de interesant şi de versatil. Pe viitor ne dorim să includem şi alte materii materiale naturale pe care să le asociem cu lemnul“.
Produsele Vargas Corner se găsesc pe paginile proprii de Facebook şi Instagram, dar şi pe platforma Iarmaroc.com, care comercializează produse realizate de producători locali. De asemenea, Vargas Corner preia şi comenzi personalizate, dar care să fie în concordanţă cu portofoliul atelierului.
„Ne promovăm atât pe reţelele de socializare dar mai ales prin participarea la diverse târguri şi expoziţii. Am fost la Cluj-Napoca la un târg micuţ de producători locali unde am avut o experienţă minunată, iar în viitorul apropiat vom participa tot la Cluj-Napoca la Deco Days, un eveniment dedicat companiilor din domeniu“, spune Iulia Varga. Ea subliniază că ei vor să creeze produse simple, utile, cu un anumit spirit inovativ, minimaliste şi în principal îşi doresc să păstreze foarte mult detaliule lemnului.
„Ne place să o păstrăm defectele lemnului precum diverse noduri. Cu siguranţă nu vom găsi două bucăţi de lemn care să aibă exact aceleaşi defecte. Este şi motivul pentru care produsele noastre sunt unicat“, a mai spus antreprenoarea. Francisc Varga adaugă că pentru fiecare piesă în parte dedică timp. Sunt unele piese de mobilier la care munceşte o săptămână şi jumătate, iar altele la care a lucrează şi trei săptămâni.
„În cea mai mare parte, mă inspir de la anumiţi designeri japonezi, cât şi din stilul nordic, unde găsim simplitate. În plus, fiecare bucată de lemn are o identitate aparte. Când începem să lucrăm, piesa respectivă ne spune unde îi este locul“.
Pentru viitorul, Iulia şi Francisc vor să dezvolte gama de produse, inclusiv în zona produselor pentru camera copiiilor, şi, în funcţie de cerere, să îşi mărească echipa în atelier.
„ În primul rând, în următorii cinci ani urmărim creşterea afacerii Vargas Corner. Asta înseamnă mai multă muncă şi mai multe resurse investite. Principalele căi prin care vrem să facem această creştere ar fi mai mult timp investit în conceperea produselor deci din asta mărirea ofertei de produse, creştere a vânzărilor deci mai multă promovare, mai multă vizibilitate. Şi urmărim mărirea personalului cu oameni dedicaţi cu care să ne identificăm“, a conchis Iulia Varga.