Consilierii locali brașoveni s-au întrunit în această seară într-o ședință de îndată pentru a discuta câteva proiecte cu impact asupra sistemului educațional, care au fost respinse în rânduri repetate de către aleșii locali majoritari, pe motive mai mult sau mai puțin întemeiate.
Diferența a fost că de această dată, primarul Allen Coliban i-a invitat să participe la ședință și pe profesori, pe părinți și chiar pe reprezentanții elevilor. Ca de obicei, ședința a fost una furtunoasă, pline de contre, de interpretări, chiar și semantice ale unor idei, fără a se ajunge ajunge la numitorul comun mult dorit.
Primul proiect care a aprins spiritele a fost cel ce viza aprobarea Acordului de Parteneriat între Municipiul Brașov și Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov ce are ca obiectiv implementarea și operationalizarea programului „Masă de calitate pentru elevii brașoveni”. Ținând cont că proiectul viza alocarea unei sume de 102.000 de lei AMB (pentru realizarea unui studiu de piață și a unei analizei a spațiului existent din perspectiva alinierii la standardele unei bucătării care să poată produce aprox 1.500 porții mâncare/zi), grupul de consilieri PSD a propus un amendament la proiect. Respectiv să se taie această sumă, iar Agenția să facă studiul cu banii din propriul buget, care de altfel a fost tăiat la început de an față de propunerea inițială.
Deși exista un „cronometru” care să limiteze discuțiile la cel mult 12 minute, timpul a fost cu mult depășit.
Interpretarea Codului Administrativ
Mai mult, între președintele de ședință, consilierul PSD Alexandra Crivieanu, și cetățenii participanți la ședință s-a iscat însă și un conflict. Astfel, aceasta a subliniat faptul că în conformitate cu prevederile Codului Administrativ pot lua cuvântul doar persoanele care s-au înscris în prealabil. Alți consilieri, precum și primarul, nu au fost de acord cu acest lucru, având în vedere că era o ședință de îndată, care a fost anunțată doar ieri. Ținând cont că în sală au început să existe vociferări și proteste ale celor prezenți, președintele de ședință a cerut sprijinul Poliției Locale să asigure liniștea și chiar să-i evacueze pe cei care nu se conformează.
Într-un final, proiectul „mesei calde” a fost aprobat de către majoritatea aleșilor cu amendamentul propus, primarul Coliban făcând mențiunea că va reveni însă cu el în ședința viitoare, deoarece în această formă, fără a se aloca finanțarea pentru studiul aferent, nu se poate implementa.
Părerea părinților și a elevilor
Contrele au continuat însă și pe tema „școlii buffer”, respectiv pentru închirierea, prin negociere directă, de către Municipiul Brașov, în calitate de chiriaș, a unor spații pentru relocarea temporară a activității școlare.
„Încercați să colaborați pentru interesul nostru, al cetățenilor”, a punctat unul dintre părinții prezenți, subliniind faptul că este un chin pentru copii să învețe în câte două schimburi. „Să luați decizia ieri, nu mâine”, a fost mesajul altui părinte. La ședință a intervenit și președintele Consiliului Județean al Elevilor, Teodor Pirpiliu, care este elev la Grigore Moisil, și care are experiența mutării dintr-o școală în alta pe timpul șantierului. „Am fost mutați la școala 28, care era total insalubră. Se desfăcea parchetul”, a explicat Teodor.
Un alt părinte a subliniat faptul că, potrivit legii, elevii claselor a VIII-a și a XII-a trebuie să învețe dimineața, iar acest lucru nu se întâmplă, cel puțin la Colegiul Grigore Antipa unde sunt derulate lucrări pentru autorizarea ISU, din cauza faptului că nu sunt suficiente spații disponibile. În plus, unii dintre aceștia fac și sporturi de performanță, iar din cauza actualului program școlar există riscul să le abandoneze. „Aș vrea să văd în aceste ședințe că ai noștri consilieri vin cu soluții. Să nu uităm că educația și elevii noștri să fie pe primul loc. Să se vadă acest lucru în aceste ședințe”, a spus un părinte de la Școala Gimnazială nr. 6.