Cea mai bogată familie din Africa de Sud a fost atrasă de investițiile în imobiliarele din România. Un vehicul investițional al lui Mary Oppenheimer a cumpărat acțiuni în compania imobiliară MAS REI, cea care alături de Prime Kapital tinde să devină unul dintre cei mai importanți investitori din România. MAS REI a cumpărat, recent, un teren de nouă hectare pe terenul fostei uzine Roman SA, unde intenționează să dezvolte un proiect rezidențial – Roman Residential – format din 2.137 de apartamente și funcții de suport, se arată într-un raport al grupului MAS către acționarii sud-africani. Investiția în complexul rezidențial va fi de 155 de milioane de euro, arată un raport financiar al companiei.
Cel mai mare acționar al MAS REI, Attacq, a vândut 5,87% din acțiuni către un vehicul investițional care reprezintă interesele familiei lui Mary Oppenheimer. Ea este sora celui mai bogat sud-african, Nicholas Oppenheimer și fiica lui Harry Oppenheimer, la rândul lui unul dintre milionarii lumii. Tatăl ei a condus De Beers, una dintre cele mai mari companii de minerit și extracție a diamantelor din lume. Familia Oppenheimer a plătit puțin peste 27 de milioane de euro pe acțiunile în MAS REI.
Compania sud-africană va mai dezvolta dezvolta un parc comercial sub brandul Value Centre lângă magazinul Hornbach Brașov. Ancora principală va fi un supermarket Carrefour.
Value Centre Brașov va avea o suprafață totală închiriabilă de 19.800 mp și peste 850 locuri de parcare.
Pe lângă magazinul Carrefour vor fi realizate 11 spații comerciale cu acces direct din parcare. În zona supermarketului va exista o galerie comercială interioară și un food-court.
Construcția parcului comercial va necesita o investiție de peste 26,3 milioane euro.
Și Roman se transformă în zonă rezidențială
După Tractorul, Fartec, Temelia sau Prefa, o nouă platformă industrială se transformă în zonă rezidențială. Roman SA, unde în vremurile bune lucrau peste 30.000 de oameni, va face loc unui cartier rezidențial de peste 2.100 de locuințe. Pe lista proiectelor de transformare din industrial în rezidențial se mai află IUS, Lemexim sau Romradiatoare, foste fabrici comuniste performante.
Uzina Roman a fost fabrica fanion a Braşovului. A fost iniţial fabrică de armament la înfiinţare în 1938, iar începând cu anul 1953, după naţionalizare a fost numită Steagu Roşu şi a început să fabric autocamioane. Primul a fost produs în 1954, iar uzina a început să aibă comenzi tot mai mari. Aşa s-a ajuns ca în 1977 să aibă o producţie record de 33.000 de maşini pe an. Şi numărul de angajaţi a crescut vertiginos de la un an la altul. Dacă în 1954 fabrica avea 4.400 de salariaţi, în 1978 s-a ajuns la 26.000. „Steagul Roşu” devenise cea mai mare uzină din Braşov şi un succes peste hotare. Celebrele modele Carpaţi, Bucegi, ROMAN sau DAC aveau mare căutare la export în Ungaria, RDG, Polonia, Statele Unite sau Grecia.