Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ISO Mediu Braşov (ADI ISO Mediu) va semna, în numele celor 58 de primării din judeţul Braşov, contractul cu Fin-Eco, în baza căruia se vor depozita deşeurile la rampa ecologică zonală de lângă Braşov. Varianta finală a contractului a fost aprobată marţi, 30 august, în şedinţa Adunării Generale a ADI ISO Mediu Braşov.
Astfel, potrivit hotărârii membrilor asociaţiei, ADI ISO Mediu va negocia anual preţul contractului până la data de 31 martie, iar tariful va intra în vigoare din 1 aprilie.
„Demersurile pentru fundamentarea noului tarif vot începe cu data de 1 ianuarie. În cele trei luni, noi vom avea posibilitatea de a verifica dacă preţurile propuse de operatori sunt bine fundamentate”, a declarat preşedintele ADI ISO Mediu, Liviu Butnariu.
În prezent, taxa de depozitare este de 140,97 lei/tonă, fără TVA, sumă căreia i se adaugă şi contribuţia pentru economia circulară în cuantum de 80 lei/tona de gunoi depozitat (sumă valabilă la ce intră în conturile Administraţiei Fondului de Mediu).
Tot în acest contract se menţionează că depozitul va fi monitorizat cu ajutorul unor senzori de calitate a aerului, amplasaţi de operator, pentru a monitoriza eventualele emisii de gaze de deşeu.
Pe de altă parte, pentru localităţile din zona Victoria, care sunt deservite de Ecosistem Victoria, va fi permisă depunerea deşeurilor la Romcim Hoghiz sau la depozitul de deşeuri din judeţul Sibiu, asta pentru că distanţa până la depozitul de la Braşov este foarte mare. În rest, celelalte localităţi din judeţ trebuie să depună deşeurile la Braşov.
Hotărâri adoptate cu unanimitate de voturi
Tot în şedinţa de ieri s-a dat votul final şi pentru alte hotărâri, prin care a fost aprobată execuţia bugetară a asociaţiei pe anul 2021, bugetul pe anul în curs, dar şi planul de activităţi pe anul 2021. De asemenea, a fost votată hotărârea privind accesarea de către ADI ISO Mediu a fondurilor europene prin Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă pentru amenajarea unor centre de aport voluntar, scrie bzb.ro.
Aceste hotărâri au fost şi pe ordinea de zi a Adunării Generale a ADI ISO Mediu Braşov din 29 august, însă nu au putut fi votate din lipsă de cvorum (au fost prezenţi 34 de primari, dar era nevoie de prezenţa a 39 din 58 de primari, aducă două treimi). În 30 august, conform statutului, nu mai era nevoie de cvorum, iar hotărârile au fost aprobate cu unanimitate de voturi. De altfel, şi în 29 august, când preşedintele ADI ISO Mediu i-a consultat pe primarii prezenţi, toţi au fost de acord cu proiectele de hotărâri aflate pe ordinea de zi.