
După doi ani de absență, din cauza restricțiilor impuse în contextul pandemiei, legendarul tren Orient Express a ajuns în București, la linia 10 din Gara de Nord. În principala poartă feroviară a țării s-a făcut curat cu acest prilej, însă atmosfera era mai degrabă ca la Istanbul (punctul terminus), nelipsind dughenele cu genți și șepcuțe contrafăcute.
A fost agitație mare în Gara de Nord din București luni după-amiază, înaintea sosirii anunțate a trenului IR 15011, așa cum a fost pe teritoriul României indicativul pentru Orient Express.
Anunțate doar în presă și pe rețelele sociale, căci pe tabela de Sosiri din gară garnitura nu figura, fiind vorba de un tren special, scrie Club Feroviar.
Lume adunată ca la urs în Gara de Nord
Peronul de la liniile 10-11 a fost închis publicului de către angajații unei fime private de securitate, împreună cu polițiști și jandarmi. Din când în când mai venea câte o persoană cu paporniță care încerca să intre pe peron, însă oamenii de ordine o trimiteau imediat la Biroul de Informații. ”Să fie bine, să nu fie rău”, vorba Regelui Gheorghe Hagi.
Pe peronul de la linia 12 se strânsese însă ciopor de lume, ca la urs, filmând și făcând fotografii fiecare cu ce avea – aparate foto performante, camere video sau telefoane mobile. Un loc mai bun de făcut poze și filmări ar fi fost peronul de la linia 9, însă aici a sosit, cu cinci minute întârziere, trenul IR 1584, care venea de la Constanța.
Orient Express a ajuns în București ”timpuriu”
Trenul de poveste, compus din 15 vagoane, nu se lasă așteptat și intră în Gara de Nord ”timpuriu” (mai devreme față de ora programată) cu două minute, tractat de locomotivele EA 689 și EA 789 ale depoului Arad. Mecanicii sunt însă de la Depoul Brașov – Răzvan Victor Preda și Ciprian Sfetcu. Sunt mândri că au tractat Orient Express și ne povestesc că drumul s-a desfășurat fără incidente.
Din tren încep să coboare pasagerii cu dare de mână, căci un bilet Paris-București-Istanbul costă peste 17.000 de lire. În acest moment, un bărbat începe să urle ca un apucat injurii la adresa jurnaliștilor și cameramanilor aflați la capătul peronului. Câțiva agenți de la firma de pază reacționează prompt și îl îndepărtează de peron, ocazie cu care protestatarul de ocazie își pierde un papuc, pe care proprietarul tot strigă că vrea să îl recupereze. Degeaba, el este dus cât mai departe de fluxul de turiști străini, cu un singur papuc.
Coboară pe peron și personalul de bord al trenului, toți îmbrăcați impecabil, pentru fotografii de grup. În acest timp, turiștii sunt preluați de autocare și duși să viziteze Bucureștiul și apoi să fie cazați la un hotel de lux.
Trenul va pleca marți dimineață, pe singurul tronson neelectrificat de pe traseu
Trenul își va continua călătoria marți dimineață, la ora 10.00, când va pleca spre Videle, Giurgiu, Ruse și apoi Istanbul – destinația finală. „După coborârea călătorilor, garnitura va fi dusă în Revizia de Vagoane Grivița, unde vor fi făcute vidanjarea și toate celelalte proceduri tehnice obligatorii”, a declarat pentru Club Feroviar directorul de Marketing al Societății Naționale de Transport Feroviar de Călători CFR Călători, Adrian Vlaicu. De fapt, singurul oficial din centralul CFR Călători prezent la evenimentul din Gara de Nord, unde nu a venit directorul general Traian Preoteasa.
Marți, 30 august 2022, pe relația București Nord-Ruse, trenul va fi condus de către mecanicul Chiriță lon și mecanicul ajutor Stan Cosmin, respectiv mecanicul Sandu Aurel și mecanicul ajutor Preda Marius, instructor M. Viorel, cu locomotivele GM 944 și GM 1143.
Ultima oară, Orient Express a fost în România în anul 2019, când a ajuns în după-amiaza zilei de 26 august în Gara de Nord.
Din tot traseul său de 3.000 km ce traversează continentul european, singurul tronson neelectrificat este pe teritoriul României, între Videle (Rădulești) și Giurgiu.