Pe langa legislatia rutiera, in trafic exista si anumite reguli nescrise, pe care toti soferii ar trebui sa le respecte. Acestea au rolul de a fluidiza traficul si de a creste nivelul de siguranta. Chiar daca nu exista sanctiuni pentru nerespectarea acestor reguli, ar fi indicat sa le urmam cu totii, pentru a ne putea bucura de un condus mai placut.
Regula fermoarului este un obicei foarte simplu, care poate fi facut de catre orice sofer cu usurinta si care ajuta foarte mult atunci cand traficul este unul dificil si aglomerat. Practica a demonstrat ca de fiecare data cand este aplicata regula fermoarului acest lucru conduce la fluidizarea rapida a traficului. Din pacate insa, un numar foarte mic de soferi cunosc aceasta regula si aleg sa o aplica, si aici vorbim in special de soferii cu experienta care ar trebui sa cunoasca foarte bine astfel de reguli nescrise.
In cazul in care ne uitam la legislatia rutiera din alte tari, sa le spunem putin mai evoluate, vom observa ca in multe locuri, precum Anglia, Franta, Suedia si nu numai, regula fermoarului este inclusa in reglementarile Codului Rutier. Acestea fiind spuse, este considerata ca fiind atat de benefica pentru descongestionarea traficului incat in aceste tari a fost transformata dintr-o regula nescrisa intr-o obligatie pe care trebuie sa o respecte fiecare sofer, scrie dailydriven.ro.
In cazul in care nu cunoasteti ce inseamna regula fermoarului, vom explica acest aspect intr-un mod foarte clar, asa incat sa fie inteles de catre orice sofer, in speranta ca tot mai multa lume va alege sa o aplice. Trebuie sa folosim regula fermoarului in momentul in care traficul este aglomerat, in situatia in care se circula pe doua benzi care se transforma intr-una singura sau cand este vorba despre o intersectie.
Sa ne imaginam ca ne aflam intr-o intersectie nesemaforizata, dirijata doar de catre semne de circulatie sau poate nedirijata total, asa incat trebuie sa se aplice regula prioritatii de dreapta. In cazul in care este ora de varf si pe ambele strazi care ajung in intersectie este o coloana de 30 de masini, cei care au prioritate vor trece necontenit, iar cei care stau in coloana vor astepta minute in sir. In acest timp, coloana fara prioritate se va lungi si va ajunge sa blocheze alte intersectii si in doar cateva minute acest lucru poate paraliza traficul intr-un oras intreg. Mai mult, chiar si intersectia in care ne aflam va ajunge sa se blocheze, asa incat nici una dintre masini nu va mai putea inainta.
In acest moment intervine regula fermoarului, care spune ca nu se mai iau in considerare regulile de acordare a prioritatii in astfel de situatii. In acest fel, in intersectie va intra cate o masina de pe fiecare banda de circulatie, pe rand. Va trece un autoturism care are prioritate si unul care nu are si tot asa. In acest fel, ambele coloane vor avansa in acelasi timp si pe nici una dintre artere nu se vor crea ambuteiaje. Practic, atunci cand aplicam aceasta regula traficul se va fluidiza rapid si nu va mai trebui sa stam ore intregi in coloana.