Confecţia metalică pe care vor fi amplasate echipamentele pentru turnul remote al Aeroporului Internaţional Braşov-Ghimbav a fost amplasată pe clădirea de contingenţă.
În momentul de faţă, clădirea formată din parter, două niveluri, un etaj 3 retras şi acoperiş sub formă de platformă de observaţie pentru serviciul de meteorologie, are structura de rezistenţă finalizată, după cum a anunțat președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea.
Constructorul a început să lucreze la faţada principală, dotată cu o structură metalică asemănătoare celei de la terminal şi a avansat cu lucrările de finisaje la interior şi cu montarea reţelelor de instalaţii.
„În ceea ce priveşte echipamentele necesare asigurării serviciilor de navigaţie aeriană, care vor fi amplasate în toată zona aeroportului, echipa asocierii UTI Construction and Facility Management SA – SC BOG’ART SRL lucrează la fundaţii, la construcţia platformelor pe care acestea vor fi puse şi la postarea subterană a cablurilor electrice necesare interconectării platformelor. Managerul de proiect, domnul Ionuţ Ioniţă, a dat asigurări că se lucrează la turaţie maximă şi pe toate fronturile acestui contract care include atât construcţia şi funcţionalizarea clădirii de contingenţă, cât şi procurarea, instalarea şi punerea în funcţiune a echipamentelor specifice necesare serviciilor de navigaţie aeriană”, a explicat Adrian Veștea.
Echipamentele utilizează realitatea augmentată
Aeroportul viitorului”, cum numesc autortiățile viitorul aeroport de la Ghimbav, va fi primul din țară care va avea un turn de control virtual.
Turnul de control virtual presupune o cameră de unde controlorii de trafic aerian, care vor fi la Arad, vor putea monitoriza totul de pe ecrane de mari dimensiuni. Astfel vor avea o vedere panoramică a aeroportului, acesta fiind filmat cu ajutorul unor camere video performante. Conform specialiștilor, o astfel de tehnologie va permite indentificarea factorilor de risc, iclusiv a animalelor sau a dronelor ce ar putea apărea în jurul aeroportului. Folosind realitatea augmentată, sistemul identifică aeronavele, afișează zonele restricționate, detectează animalele sălbatice sau dronele care în ultima perioadă reprezintă un pericol din ce în ce mai mare pentru aeroporturi.