Legea educației prevede că au dreptul la un concediu plătit de șase luni cadrele didactice care își redactează teza de doctorat o singură dată, cu aprobarea consiliului de administrație al unității de învățământ. Însă ce se întâmplă în situația în care un doctorand solicită acest concediu plătit, nu reușește finalizarea tezei, dar se înscrie la un alt program de doctorat? Are dreptul să ceară, din nou, acest concediu?
„Cadrele didactice care redactează teza de doctorat sau lucrări în interesul învățământului pe bază de contract de cercetare ori de editare au dreptul la 6 luni de concediu plătit, o singură dată, cu aprobarea consiliului de administrație al unității de învățământ”, este stabilit la art. 268, alin. (1) din Legea educației nr. 1/2011.
Însă cum trebuie interpretată prevederea de mai sus în cazul în care cadrul didactic a beneficiat deja de un astfel de concediu plătit pentru realizarea tezei de doctorat, pe care nu o finalizat-o totuși, și care, ulterior, se înscrie la un alt program de doctorat?
„Sintagma „o singură dată” din cadrul art. 268 alin (1) din Legea 1/2011 limitează exercitarea dreptului la o singură situație, fie o teză de doctorat, fie una sau mai multe lucrări, cu încadrarea în intervalul de timp maxim precizat, 6 luni. Situația este practic similară cu cea prevăzută pentru accesul gratuit la un singur program de licență, de master și doctorat – «un singur program»”, ne-a explicat Dan Năstase, consilier juridic specializat în relații de muncă.
Cu alte cuvinte, concediul plătit de șase luni acordat fie pentru teza de doctorat, fie pentru lucrări de cercetare sau editare poate fi cerut o singură dată în „cariera” cadrului didactic, indiferent de numărul de programe de doctorat urmate sau de numărul de lucrări elaborate, notează avocatnet.ro.