Un volum de 3,03 miliarde de metri cubi de apă este disponibil la această oră în principalele 40 de lacuri de acumulare (cu folosinţă complexă) administrate de Administraţia Naţională Apele Române (ANAR), respectiv Hidroelectrica, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei.
Cantitatea de apă este în scădere de la 3,45 miliarde de metru cubi, cât era la începutul lunii iulie 2022, dar reprezentanţii ANAR precizează că rezerva este suficientă pentru localităţile mari, care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafaţă.
Cotele Lacului Tălung în prezent
Sistemul de Gospodărire a Apelor Brașov nu a impus deocamdată restricții în livrarea de apă brută din lacul de acumulare de la Tărlung către Uzina Companiei Apa. După cum ne-a declarat șeful SGA Brașov, Mihai Uță, la această oră, în lac sunt 10,3 milioane de metri cubi, iar restricții s-ar impune doar dacă volumul ar scădea cu aproximativ 1 milion de metri cubi. „Aseară, cota lacului era de 739,13 mdm, iar restricții în livrarea de apă ar urma să fie impuse doar dacă se ajunge la o cotă de 739 mdm. Nu cred că se va întâmpla acest lucru, deoarece sunt anunțate noi precipitații”, a explicat șeful SGA. Cota coronamentului lacului este de 750 mdm, volumul total al lacului fiind de 18,3 milioane mc.
În cazul în care Uzina de Apă va primi mai puțină apă din lac, Compania Apa ar urma să suplimenteze necesarul pentru alimentarea consumatorilor din sursele subterane de la Prejmer, astfel că nu există riscul ca brașovenii să primească apă cu țârâita. Media consumului de apă din Lacul Tărlung variază între 1.400 și 1.600 de litri pe secundă.