OG 16/2022, publicată în MO nr. 716 din 15 iulie 2022, aduce modificări privind calculul impozitului / taxei pe clădiri începând cu anul 2023. Între timp, a apărut însă și Legea 252, care modifică prevederile Codului Fiscal, astfel că prevederile intră în contradicție după cum ne-a declarat șeful Direcției Fiscale Brașov, Marian Voinescu.
Două legi care se bat cap în cap
Potivit OG 16, o primă modificare constă în eliminarea diferențelor privind modul de impozitare a clădirilor cu aceeași destinație (i.e., rezidențiale și nerezidențiale), deținute de proprietari persoane fizice, respectiv persoane juridice. Din 2023, se va aplica același set de reguli, indiferent dacă proprietarul este persoană fizică sau juridică.
În al doilea rând, impozitul se calculează prin aplicarea cotei procentuale de impozit la valoarea clădirii. Atât pentru clădirile rezidențiale, cât și pentru cele nerezidențiale, valoarea clădirii, exprimată în lei, se determină prin însumarea valorii clădirii, a clădirilor-anexă, după caz, şi a valorii suprafețelor de teren acoperite de aceste clădiri, cuprinse în Studiile de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România, administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România.
În acest context, șeful Direcţiei Fiscale Brașov, Marian Voinescu, a precizat că valoarea impozabilă va fi preluată din studiile de piaţă ale notarilor şi nu din costurile de construcţie, ca până acum. Dacă Fiscul va fi obligat să se raporteze la aceste griel, impozitele pentru locuințe aproape se vor dubla, în timp ce cele pentru terenuri și autovehicule vor rămâne la același nivel.
Soluția optimă ar fi actualizarea valorilor din Codul Fiscal
„Am făcut nişte simulări la clădirile rezidenţiale şi am văzut pe grila notarilor faţă de ce avem noi pe codul fiscal în momentul de faţă şi impozitele aproape că se dublează la persoane fizice, vorbesc la clădiri rezidenţiale. Trebuie însă să vedem ce avem de făcut, deoarece trebuie făcută o nouă modificare a Codului Fiscal. Practic, Legea 252 vorbește iarăși de 4 cote de impozite, separat pentru persoane fizice și pentru persoane fizice, față de două cote, cum este în OG 16. Acum, și experții care fac grila pentru notari trebuie să se întrunească și să facă ceva unitar, deoarece și aceste grile diferă de la județ la județ. Noi am făcut de altfel și o propunere la Minister pentru a se actualiza valorile din Codul Fiscal. Este soluția optimă pentru a nu se crea confuzii”, a explicat șeful Fiscului Local.