
După o licitație eșuată în 2019, Primăria Brașov vrea să reia procedura în vederea selectării unui operator care să colecteze deșeurilor menajere de la populație pe o perioadă mai lungă de timp.
Pentru a organiza o procedură „ca la carte”, care să nu mai lase loc de interpretări și să fie anulată în urma contestațiilor cum s-a întâmplat cu precedenta, edilii vor să apeleze la un consultant care să întocmească documentația de licitație și să asigure asistența privind derularea procedurii pentru atribuirea contractului. Costul estimat în acest sens este de 117.647,06 lei fără TVA, respectiv 140.000 de lei cu TVA.
Firma care va câștiga această licitație va trebui să întocmească: studiul de oportunitate; să elaborareze studiul de fundamentare a deciziei de delegare; strategia de contractare; – elaborarea modelului contractului de delegare a gestiunii și a anexelor acestuia; – elaborare; caietului de sarcini și anexele acestuia; regulamentul cadru al serviciului de salubrizare și deszăpezire a municpiului Brașov. Nu în ultimul rând, va trebui să acorde consultanță pe durata procedurii de atribuire până la finalizarea acestuia și încheierea contractului de delegare, cu respectarea cerintelor specificate în Caietul de sarcini.
Consultantul ar urma să își acorde serviciile până la încheierea contractului de delegare a gestiunii cu un gunoier, dar nu mai mult de 24 de luni.
Așteptări de la sistemul județean de management al deșeurilor
La începutul lui 2020, reprezentanții municipalității anunțau că renunță la licitația pentru selectarea unui operator de salubritate și vor intra în sistemul județean de management al deșeurilor, ce include proiecte de peste 100 de milioane de euro. Numai că și acest proiect a bătut pasul pe loc. În prezent, activitatea de ridicare a deșeurilor menajere este efectuată în baza contractelor încheiate pe perioadă determinată cu firmele Comprest și Brai – Cata.