Cea mai nouă măsură luată de Comisia Europeană în cazul unei crize a gazelor în UE este reducerea cu 15% a consumului de gaze naturale, lucru care a stârnit îngrijorare și în rândul cetățenilor români. În acest sens, premierul Nicolae Ciucă și ministrul Energiei, Virgil Popescu au ținut să-i calmeze, spunând că nu există posibilitatea ca România sa fie afectată de această decizie.
România nu va fi afectată de reducerea cu 15% a consumului de gaze
Ministrul Energiei a ținut să precizeze că toți consumatorii protejați, printre care și cei casnici, urmează să fie asigurați din producția internă, mai ales că România produce 9 miliarde de metri cubi de gaz iar pentru consum se folosesc 11 miliarde.
În plus, această decizie de reducere cu 15% a consumului de gaze, decisă de Uniunea Europeană, se bazează pe o medie a consumului din ultimii 5 ani pentru perioada 1 august-31 martie.
„Sunt mai multe grade de flexibilitate. Deja depășim nivelele intermediare – în loc de 46% avem deja 59% de gaz în depozite. România își poate asigura din producția internă toți consumatorii protejați. Lucrăm pe mai multe paliere, pe mai multe scenarii. Principalul scenariu e să avem cât mai multe gaze în depozite, să depășim pragul de 80% în septembrie.
Profilul de producție al României e diferit. Ne-a dat Dumnezeu gaze și din producția internă ne putem umple vara și toamna depozitele ca să avem la iarnă. Acest lucru se și întâmplă, mergem spre un grad de umplere cât mai mare, să avem cel puțin 90%”, a declarat Virgil Popescu, potrivit impact.ro.
Cu toate acestea, Virgil Popescu a ținut să mai menționeze că reducerea consumului de energie este voluntară, mai ales că la nivelul Uniunii nu au fost stabilite toate detaliile.