Încă din 2005 s-a tot vehiculat ideea construcţiei unei telegondole între Braşov şi Poiana Braşov, iar fostul primar George Scripcaru nu renunțase la proiect nici zece ani mai târziu, însă a fost trecut până la urmă pe linia moartă.
Acum, fostul consilier local Cristian Macedonschi relansează ideea și consideră că ar fi o soluție de salvare pentru transportul public de la poalele Tâmpei.
Telecabinele urbane sunt sisteme de transport de mare capacitate, inovatoare și prietenoase cu mediul, își argumentează ideea fostul consilier local Cristian Macedonschi. „De câteva săptămâni mă preocupă ideea și discut cu pasionați și experți în domeniu despre posibilitatea introducerii la Brașov a unui sistem de transport pe cablu ca parte a transportului public existent pentru a-l eficientiza. Printr-o astfel de rețea de cabine am putea face legătura între Gara și Centrul Civic iar apoi cu Tâmpa iar de acolo să conectăm Răcădăul și Noua cu Centrul Istoric și Postăvaru. Astfel ar deveni stația de pe Tâmpa un adevărat nod de transport public pentru Brașov. Ideea e mai veche de a realiza o cabina care sa lege Gara de Poiana Brașov, dar în acest caz ar avea și funcțiune de transport public urban. Pe fiecare direcție ar avea această formă de transport public o capacitate de 5.000 de persoane pe oră ceea ce ar fi comparabil cu aproximativ 75 de autobuze. Primele concepte de transport public pe cablu în aglomerații urbane au fost deja realizate în lume și funcționează cu mare succes”, a argumentat Cristian Macedonschi.
Care era ideea cu telegondola acum mai bine de 15 ani
Iniţial, propunererea construirii unei telegondole care să facă legătura cu staţiunea Poiana Braşov, direct de la Gară, a fost vehiculată în 2005, şi prevedea colaborarea cu un partener privat, numai că nimeni nu a fost interesat de proiect, ţinând cont că atunci valoarea estimată a investiţiei era de cel puţin opt milioane de euro. Faţă de proiectul iniţial, odată cu trecerea timpului, traseul telegondolei a mai fost modificat, respectiv amenajarea punctului de plecare în zona fostului Stadion Municipal din Bartolomeu, în loc de Gara Braşov, însă nu s-a mai concretizat nimic, din cauza lipsei finanţării