
De săptămâna viitoare, Administrația Națională Apele Române va impune restricții de 10% Companiei Apa de la alimentarea cu apă din Barajul de pe Tărlung, ne-a declarat Mihai Uță directorul Serviciului de Gospodărire a Apelor Brașov. „Asta înseamnă că dintr-un debit de 1.500 de litri, debitul va scădea la 1.200 de litri pe secundă”, a precizat sursa citată. Barajul de la Tărlung, care alimentează Uzina de Apă din Săcele a Companiei Apa, are un grad de umplere de 52%.
Totuși, locuitorii Brașovului, care sunt alimentați în principal din sursa Tărlung, sunt liniștiți de Compania Apa, care spune că este pregătită să dea drumul exploatării apelor din surse subterane. „Vom completa necesarul de apă din surse subterane în cazul acestei restricții de 10%, iar în caz că restricțiile vor fi sporite vom da drumul la un nou pas în ceea ce privește sursele subterane”, spune, la rândul său, Teodor Popa, directorul economic al Companiei Apa. Acesta spune că Brașovul nu a mai experimentat întreruperi ale furnizării cu apă din anii 1996 – 1997.
„Dacă nu plouă o lună și jumătate, ar trebui să ne facem probleme!”
Mihai Uță spune că momentan nu trebuie să ne facem probleme privind alimentarea cu apă a Brașovului. Acesta estimează că raționalizarea consumului ar putea să fie luată în calcul doar dacă nu plouă încă 45 de zile. „Dacă nu vin ploile într-o lună și jumătate, atunci ar trebui să ne facem probleme”.
Ultima situație în care Compania Apa a trebuit să pornească pompele pentru a completa deficitul de apă primit de la Bazinul din Tărlung a fost în urmă cu patru ani. „Pe vremuri, cam o dată la 6 – 7 ani eram nevoiți să pornim aceste pompe, dar acum situațiile de acest gen sunt tot mai dese”, mai spune Teodor Popa.
Ce se întâmplă dacă scade periculos cantitatea de apă de la Tărlung
În cazul în care nu plouă, săptămâna viitoare se va restricționa cu 10% achiziția de apă de la Tărlung. Moment în care Compania Apa va porni puțurile proprii de adâncime pentru completarea deficitului. După încă două săptămâni de lipsă a precipitațiilor, Apele Române vor restricționa cu încă 10% debitul pe care îl repartizează Companiei Apa din lacul de la Tărlung. Compania Apa va apela atunci la pompele Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) pentru completarea deficitului. Contracost, evident. Moment în care va porni și raționalizarea apei.
Șeful SGA Brașov a recunoscut, ieri, că a crescut consumul de apă și că, astfel că există riscul impunerii unor restricții în ceea ce privește livrarea de apă, dacă nu va ploua în următoarea perioadă. „În lac intră în prezent aproximativ 700 de litri pe secundă, iar consumul este de aproape 1.600 litri/secundă, față de 1.400 de litri, cât era media obișnuită. Nu știm când s-ar putea impune restricții, depinde de condițiile hidro-meteorologice, însă în cazul în care va scădea volumul de apă brută livrată Uzinei de Apă, Compania Apa Brașov are sursă de rezervă și va suplimenta necesarul din frontul subteran Prejmer – Teliu”, a precizat Mihai Uță pentru BizBrașov.
În ultimă instanță, Compania Apa va accesa și apa din cele 21 de rezervoare din Brașov, unde este stocată apa care ajunge orașului timp de o zi, la consum normal.