Prețurile alimentelor vor crește cu încă 23% în acest an, din cauza costurilor mai mari ale combustibililor, electricităţii și îngrășămintelor, spun experţii unei companii specializate în riscuri.
Cele mai mari scumpiri de până acum s-au înregistrat la cartofi, de aproape 50%, şi la făină şi mălai – peste 30%.
Avertismentul vine de la experții unei companii specializate în calcul de risc, care susțin că până la sfârșitul anului prețurile alimentelor vor mai crește cu încă 23% la sută, pe fondul majorării generale a costurilor cu gazele, combustibilul, dar și electricitatea.
Aceștia susțin că producătorii de alimente au transferat în prețurile finale mai puțin de jumătate din totalul preţurilor pe care le-au înregistrat cu costurile de producție.
Astfel, dacă în luna mai inflația era de 14,5%, iar în luna iunie de 15,1%, aceasta se află la mai puțin peste 80% din creșterile de prețuri, existând încă potențial de creșteri.
Dacă luăm câteva exemple, vom vedea că în prezent pentru un kilogram de roșii plătim 6 lei. Odată cu această creștere de 23% vom plăti 7,40 lei.
La fel este și în cazul ardeilor, care în prezent sunt 8 lei un kilogram, iar cu această creștere vom plăti 9,80 lei.
Pe vinete, vom da 8,60 lei pentru un kilogram de la 7 lei din prezent, iar pe cartofii de la 3 lei kilogramul din prezent vom da 3,70 lei.
Astfel, dacă facem un total, vom vedea că în prezent pentru aceste produse plătim 24 de lei, iar odată cu această creștere de 5,5 lei vom plăti 29,50 lei, adică mai mult cu aproape un kilogram de roșii din prezent.
Prețul benzinei și al motorinei în România, astăzi, 19 iulie 2022. Scade costul carburanţilor
Prețul benzinei și al motorinei în România, 19 iulie 2022. Carburanţii standard se comercializează astăzi în România cu preţuri cuprinse între 8.51 lei/l și 9.30 lei/l.
Prețurile practicate de stațiile de carburanți din București și din țară, astăzi, 19 iulie, pot fi verificate online de șoferi pe Monitorul Preţurilor, relatează antena3.ro.
Gazele s-au scumpit cu aproape 90%, iar combustibilii cu 41%, în ultimele 12 luni
Gazele sunt cele care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, având în vedere o creştere a preţului cu 89,5% în luna iunie a acestui an faţă de iunie 2021, arată datele publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Pe următorul lor după gaze în topul scumpirilor nealimentare sunt combustibilii, cu un avans al preţurilor de 41% în iunie faţă de aceeaşi perioadă a lui 2021, şi energia electrică – plus 17%.
În ce priveşte alimentele, cel mai mult s-a scumpit uleiul comestibil, cu creşteri de preţ de 49,71%, cartofii – 42,18% şi făina – 33,16%.
Inflaţie record, pentru luna iunie
Datele Institutului Naţional de Statistică arată că rata anuală a inflaţiei în iunie 2022 comparativ cu luna iunie 2021 este 15,1%.
De asemenea, s-au înregistrat scumpiri record la mai multe produse de bază.
Preţurile au crescut cu 0,8% în luna iunie, comparativ cu luna mai. Rata inflaţiei de la începutul anului (iunie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 10,0%, mai arată datele din comunicatul INS.