Este din ce în ce mai dificil să ne imaginăm că vom putea reuși altfel decât împreună, ca parte dintr-o comunitate. Așa se poate explica o parte din succesul programului Generația Tech Brașov care s-a desfășurat în 2021. Încă de la prima ediție, cea de anul trecut, programul Generația Tech Brașov s-a bucurat de un sprijin important din partea întregii comunități, reușind să aducă la aceeași masă atât autoritățile, cât și mediul de afaceri. Mai mult, acest program susținut de un parteneriat public privat a fost primit cu foarte mare deschidere din partea celor cărora li se adresa: tinerii brașoveni. Ediția de anul trecut s-a bucurat de peste 1.200 de înscrieri, dar și 420 de burse gratuite – 100 de burse oferite de municipalitate în parteneriat cu AMB, iar restul oferite de mai mulți sponsori și parteneri, precum Pentalog, Bepco, Siemens Industry Software, Atos, Rotary Club Brașov.
2022: Generația Tech are obiective și mai mari – dublarea numărului de burse
Având în vedere succesul din 2021, ediția din 2022 a fost așteptată de întreaga comunitate brașoveană. Așa că în urmă cu o săptămână municipalitatea, în parteneriat cu Digital Nation și Agenția Metropolitană Brașov, a lansat ediția a II-a a a programului Generația Tech Brașov. În doar o săptămână, aproape 800 de tineri au completat formularul de înscriere, deschis în continuare.
La fel ca în anul precedent, și anul acesta, programul Generația Tech a găsit un sprijin important în Primăria orașului Brașov. Astfel, atât autoritățile, cât și mediul de afaceri al orașului „s-au pus la aceeași masă” pentru a putea dezvolta acest program.
„Programul Generația Tech a împlinit un an, un an care a adus 420 de burse pentru tineri din Brașov, tineri interesați de dezvoltarea de competențe digitale. Ediția a doua își propune să continue succesul înregistrat și să dubleze numărul de burse acordate. În acest sens, am invitat mediul de afaceri local pentru a discuta despre perspectivele dezvoltării acestui program și perspectivele de implicare. Sunt optimist cu privire la rezultatele acestui program care completează oferta educațională a Brașovului, într-un domeniu atât de important. Competențele digitale pe care le oferim tinerilor îi ajută să-și găsească un job, dar și să le deschidă apetitul pentru dezvoltare și continuare a educației și în mediul universitar.”, a declarat primarul Allen Coliban, la finalul întâlnirii.
Totodată, partenerii programului s-au întâlnit cu mediul de afaceri local pentru a prezenta rezultatele primei ediții, dar și pentru a dezvolta programul și pentru a atrage și mai mulți parteneri privați care să finanțeze bursele acordate. Întâlnirea a avut un obiectiv: asigurarea a 1.000 de burse pentru ediția de anul acesta.
“Sunt bucuroasă să facem parte din comunitatea Digital Nation și sunt sigură putem să contribuim semnificativ la formarea și integrarea tinerilor și adulților pe piața de muncă locală. Bepco a susținut prima parte a programului Generația Tech, pentru că a înțeles că împreună, educația și digitalizarea produc schimbarea pozitivă în comunitatea și industria IT. Cu Digital Nation am reușit să schimbăm parcursul profesional a 100 de oameni și mă bucur să anunț că parteneriatul continuă.” Simina Costan, CEO & Managing Partner BEPCO”
Programul Generația Tech s-a dovedit un agregator de energie în care toată lumea a dorit să se implice. Autoritățile oferă sprijinul pentru a completa oferta educațională deja existentă, în timp ce mediul privat își dorește formarea cât mai timpurie a viitorilor angajați. În aceeași măsură, tinerii caută oportunități practice de formare, adiacente sistemului de învățământ, pentru a deveni din ce în ce mai competitivi pe piața muncii. Chiar după prima ediție, jumătate din absolvenți sunt fie angajați, fie freelanceri în domeniul IT. Așa că programul și-a găsit imediat locul în comunitate, răspunzând unor nevoi specifice, prin crearea unui cerc „virtuos” de formare-angajare.
„Meseriile viitorului se digitalizează puternic. Ele devin de fapt meseriile prezentului, pentru care sistemul educațional încă nu este pregătit. Este important să investim astăzi în programe complementare de pregatire, pentru că mâine contabilul va gestiona un soft contabil, iar agricultorul va gestiona tehnologie de tip smart agriculture. Oamenii trebuie să fie pregătiți să gestioneze tehnologia. Nu ne permitem să pierdem trenul, în timp ce indicatorul DESI ne arată pe ultimul loc în Europa. Mă bucur că Brașovul a înțeles acest lucru și că azi avem nu doar tineri de excepție, ci și o cultură digitală de antrenament, care ajunge la câteva mii de tineri. Este lucru mare să dai tonul pentru o generație întreagă, să o ajuți să se uite spre educație, formare de noi competențe și explorare a viitorului. Brașovul devine astfel un exemplu și ne bucurăm să fim parte din acest fenomen, care este abia la inceput.” a declarat Paul Apostol, fondator Digital Nation.
Potrivit reprezentantului Digital Nation, date fiind rezultatele primei ediții „Generația Tech“, Brașovul devine un pol național tehnic prin strategia de formare și de investiție în competențele tinerilor în domeniul digital, continuând tradiția pe care comunitatea brașoveană deja o are în domeniul tehnic. În Brașov, în doar trei zile au aplicat peste 700 de tineri în acest program, cifre care le depășesc de două ori pe cele din alte regiuni. În același timp, mediul de afaceri brașovean, dominat de companii de IT, se dovedește un partener extrem de puternic, numărul burselor oferite de companii fiind din ce în ce mai mare.
„Este o bucurie pentru noi că am reușit să aducem programul Generația Tech la Brașov, împreună cu Agenția Metropolitană, cu Primăria Municipiului Brașov și partenerii privați care au venit alături. Anul acesta scalăm programul, vorbim deja de 800 de persoane care s-au preînscris, iar înscrierile continuă până în august. Obiectivul este să acordăm 1000 de burse. Toți participanții au deja acces și în hub-ul de tehnologie de pe strada Michael Weiss 31 și, din septembrie, va începe noua ediție a Generației Tech, program de care suntem mândri” – Medeea Katerina Petrovan, coordonator proiect din partea AMB.
Potrivit lui Daniel Radu, reprezentant Pentalog România și unul dintre cei mai implicați parteneri privați, compania a avut mai multe motive pentru a susține programul nu numai cu burse, ci și cu specialiști care au fost traineri sau mentori pentru cursanți.
“Ne-am bucurat sa fim parte în prima ediție a proiectul Generatia Tech. Contribuția tuturor celor implicați, parteneri, mentori, precum și beneficiarii acestui program, ne-au determinat să rămânem alături și pentru cea de-a doua ediție. Formarea continuă, armonizată cu cererea din piață, va fi, pe termen lung, un câștig pentru întreaga comunitate și nu numai.” Nicoleta Popa, HR Business Partner Atos Romania
Companiile continuă să vadă potențialul programului Generația Tech în Brașov, așa că susțin proiectul și anul acesta. De cele mai multe ori, companiile își regăsesc propria misiune în cea a programului.
„În primul rând (programul, n.n.) corespunde cu misiunea pe care compania noastră o are: investim mult în educație, atât în intern, cât și în extern. E o formă de a da înapoi comunității cu care lucrăm pentru partea de extern. Mai mult, ne place mult ideea de comunitate, pentru formarea oamenilor. Am susținut 100 de burse, am investit în hub-ul acesta, iar colegi de-ai noștri au venit ca mentori. Alături de exploreri, și-au propus micro-proiecte, iar mentorii din Pentalog i-au ghidat pentru a le duce la capăt.”, a explicat Daniel Radu.
Generația Tech Brașov: Învățăm în comunitate
Încă de la prima ediție, programul Generația Tech s-a integrat în comunitatea brașoveană, dar marele succes constă în creare unei micro-comunități de oameni dornici să-și dezvolte competențele digitale. Adresându-se atât absolvenților de liceu care sunt în căutarea unui loc de muncă și au nevoie de pregătire într-un domeniu de viitor, cât și tinerilor adulți interesați de o supraspecializare sau de o reconversie profesională, programul a reușit să aducă laolaltă tineri cu aspirații similare, ghidați de mentori. Unul dintre marile avantaje ale programului este aspectul practic – competențele se obțin prin practică, de la oameni care lucrează în domeniu și alături de firme care au nevoie de aceste competențe. În plus, cursanții rămân mereu conectați la comunitate, iar au astfel șansa de a-și duce proiectele la bun sfârșit și de a progresa continuu.
„Am 36 de ani și sunt student în ultimul an. Fiind atras de lumea IT, am ales să fac cursul de web development. Am început cu modulul începători, iar acum sunt la cel de avansați. Deja am proiecte pe care le adaug la portofoliu și îmi doresc cât mai multe cursuri pentru a mă dezvolta. Pe viitor, îmi doresc să trec cu brio interviuri. În cadrul programului Generația Tec este un mediu foarte plăcut de lucru, o comunitate extraordinară de oameni faini. Recomand tuturor care au posibilitatea să vină și să intre în această comunitate“, ne-a declarat Sorin Bejan, unul dintre absolvenții primei ediții „Generația Tech“ Brașov.
Programul Generația Tech presupune 6 luni de formare, în care participanții au avut acces la un ecosistem național de formare practică, dezvoltat pe trei etape de învățare: formare și dezvoltare de competențe digitale precum Digital Skills, Learn to Code, Web Development, Full Stack JavaScript, Java și Digital Marketing, implicarea în micro-proiecte reale, ghidate de mentori și cu aplicabilitate directă în economie și administrație publică. În final, ultima etapă este cea de consultanță pentru angajare, care se concentrează pe dezvoltarea acelor abilități pentru îmbunătățirea șanselor pe piața muncii.
”Încurajarea interesului spre profesiile digitale servește atât comunității, cât și industriei IT. Suntem încrezători într-o bună colaborare cu Digital Nation, cât și cu ceilalți parteneri din industrie, în susținerea proiectului Generația Tech.” spune Cristi Irimia, Director General Siemens Industry Software
Generaţia Tech Braşov 2021 în cifre
- Peste 1000 de înscrieri din zona metropolitană a Brașovului
- 420 de burse oferite
- peste 96 de ore de formare de grup
- peste 400 de ore de mentorat
- peste 40.000 taskuri practice
- peste 300.000 de interacțiuni online în comunitate
- 35 de tineri sunt implicați activ în prezent, în sprijinul a 55 IMM-uri, iar în timpul programului au fost dezvoltate peste 90 de produse digitale, pentru IMM-uri din Brașov, Brăila, Cluj, Neamț, Mureș.
Mai multe detalii despre program: https://generatiatech.ro/