Canionul 7 scări este un defileu săpat în calcare jurasice din vestul munților Piatra Mare, în Brașov. Este un loc în care oamenii vin adesea să se bucure de natură și să petreacă o zi departe de orașul agitat.
Lungimea este de 160 de metri, iar diferența de nivel este de 58 de metri, la o altitudine de aproape 1000 de metri. Defileul are șapte trepte cu înălțimi cuprinse între 2 și 15 metri.
Ele se transformă în cascade, atunci când volumul de apă al pârâului Valea Șurii de Piatră este ridicat. Traseul este unul ușor și nu este nevoie de echipament special, motiv pentru care acesta este unul dintre cele mai populare locuri de vizitat din apropierea Brașovului.
Canionul 7 scări este spectaculos. Cele șapte scări adâncite în calcare jurasice păstrează urmele evoluției întregului masiv. Ele au la bază marmite de eroziune, iar evoluția văii s-a produs pe traseul complicat al unei rețele de falii și diacleze.
Legenda spune că drumeția până aici este un test pentru femeile care vor să se mărite. O altă legendă spune că tinerii din sat își supuneau iubitele la două probe, iar una dintre ele era o plimbare până la canion ca să le testeze rezistența fizică. După ce ajungeau deasupra, stăteau o noapte, iar dacă nu se certau, atunci erau meniți să fie împreună toată viața.
Aici, aerul este ozonat, iar asta pentru că canionul se află la peste 1000 de metri altitudine.
Cum ajungi la Canionul 7 scări
Accesul la Canionul Şapte Scări se face dinspre localitatea Timişul de Sus şi Dâmbul Morii, de pe Drumul Naţional 1 (traseu banda galbenă).
Poți ajunge la canion în aproximativ o oră de mers lejer. Drumul este accesibil chiar şi copiilor. Nu este nevoie de echipament special, dar e recomandat să ai o încățăminte cu aderență, pentru că potecile pot fi alunecoase mai ales atunci când plouă.
Drumul până la canion este spectaculos, iar potecile merg printr-o pădure deasă de-a lungul unui râu. Canionul este deschis între orele 10.00 şi 17.00, iar biletul de intrare costă 10 lei.
Dacă vii din Bucureşti, poți să ajungi pe DN1. Mergi pânp în Timişul de Jos, unde poți să laşi maşina. Apoi mergi pe jos până la Cascada şi Canionul 7 scări.
Urmezi traseul cu bandă galbenă şi într-o oră ajungi la canion. La prima cabană trebuie să îți cumperi bilet pentru a putea vizita aceste locuri.
Traseul se parcurge într-o oră, coborârea fiind puțin mai dificilă, prin pădure.
Dacă vii cu trenul, îți poți lua bilet până la Timișul de Jos. Vei coborî în natură, așa că va trebui să fii atent la stație, pentru că nu este semnalizată.
Traversezi apoi DN1 și mergi în direcția deplasării trenului până la intersecția cu Strada Piața Mare, unde găsești un indicator care îți arată cum ajungi la Canionul 7 scări.
Durează cam 30 de minute de la stația de tren Timișul de Jos până la poalele Masivului Piatra Mare. De aici până la Canionul 7 scări mai faci aproximativ 2 ore, 2 ore și jumătate.
Odată ce urci cele 7 scări poți continua drumul până la Cabana Piatra Mare,a dică încă 2 ore de urcat, sau înconjori cele 7 scări și urmezi traseul de coborâre spre poalele muntelui.
Activități în Canionul 7 scări și împrejurimi
Este locul ideal pentru drumeții, dacă îți iei la tine o pereche de bocanci de munte și te înarmezi cu răbdare și mult spirit de aventură. Există aici atât trasee ușoare, medii, cât și dificile, pentru cei care mai experimentați dintre pasionații de munte.
Traseul 7 scări este unul de dificultate ușoară spre medie. De aici poți alege să cobori pe traseul pe tiroliene, pentru un preț de 50 de lei.
Trasee în masivul Piatra Mare
- Predeal (Cioplea, 1152 m) – Poiana Stanii Pietricica (1417 m) – Varful Piatra Mare (1843 m)- 4-5 h Dificultate traseu: mediu, accesibil tot timpul anului.
- Predeal (Cioplea, 1152 m) – Valea Timisu Sec – Poiana Stanii Pietricica (1417 m) – Cabana Piatra Mare (1630 m)- 4 h Dificultate traseu: mediu; dificil iarna. Canionul 7 Scări
- Timișu de Sus (800 m) – Cascada Tamina (1100 m) – Varful Piatra Mare (1843 m) – 4-5 h Dificultate traseu: mediu; inchis iarna pe sectorul Cascada Tamina – Vf. Piatra Mare.
- Dâmbu Morii (700 m) – Canionul „7 Scari” (948 m) – Cabana Piatra Mare (1630 m) – 3-4 h Dificultate traseu: dificil; inchis iarna.
- Dambu Morii (700 m) – Cabana Piatra Mare (1630 m) – Vârful Piatra Mare (1843 m) – 3-4 h Dificultate traseu: mediu; dificil iarna.
- Dâmbu Morii (700 m) – Șirul Stâncilor – Piatra Mică (1614 m) – Peștera de Gheață (1500 m) – 2-3 h Dificultate traseu: mediu; accesibil tot timpul anului.
- Cabana Piatra Mare (1630m) – Piatra Scrisa – Poiana Stanii Pietricica (1417 m) – Varful lui Andrei (1447 m) – Cabana Rentea (1243 m) – 3-4 h Dificultate traseu: mediu; accesibil tot timpul anului.
Obiective turistice în zona Canionul 7 Scări
Canionul 7 Scãri, alãturi de Canionul Tamina, sunt principalele obiective turistice pe care le oferã masivul Piatra Mare. Canionul este format de apele pârâului Șipoaia și are o lungime de 160 m, aflându-se la o altitudine de 1100-1200 m.
Peștera de Gheață
Este cea mai importantă cavitate din Piatra Mare. Se află într-un mare bloc de calcar, iar intrarea este, de fapt, o crăpătură între două stânci prin care te strecori cu greu.
Cascada Tamina și Cheile Taminei
Cascada și cheile Taminei sunt în masivul Piatra Mare, pe Valea Pârâului Piatra Mică, la o altitudine de 1100 metri. Cascada este sculptată în calcar coraligen de către apele pâurului Piatra Mică. Aici se află o înșiruire de 5 cascade, cea mai înaltă având 10 metri.
Cheile Taminei s-au format prin adâncirea unei vechi linii de drenaj aflată pe fisuri verticale în masa calcaroasă. Vegetația de pe chei este formată din specii de plante tipic montane.
Masivul Piatra Mare
Face parte din Munții Bârsei, localizați în sudul depresiunii Brașovului, în Carpații de Curbură, iar vârful atinge dimensiunea maximă de 1844 de metri.
Vârful Bunloc
Se află lângă Sălcele, la 5 kilometri de orașul Brașov, iar altitudinea maximă este de 1185 metri. Este o zonă turistică în care vin pasionații de parapantă. Poți urca aici cu telescaunul, iar priveliștea este spectaculoasă.
Babele Pietrei Mari
La câteva sute de metri vest de Vârful Piatra Mare există stânci de 6-7 metri înălțime formate sub acțiunea agenților externi pe conglomerate. Seamănă și s-au format la fel ca Babele din Bucegi.