Proiectul cultural ȚARA BurzenLAND, care își propune o prezentare inedită și vie a Țării Bârsei, va avea loc în perioada 25 iulie – 2 august 2022. În cadrul acestuia vor fi realizate un performance de teatru cultural-istoric și un scurtmetraj documentar despre zonă.
Pornind de la o trecere prin istoria și cultura locului (prin pictură, muzică, literatură, limbă, meșteșug, folclor etc.), 8-10 elevi vorbitori de limba germană din Brașov, vor lucra împreună cu un pedagog teatral și un profesor de cultură și istoria artei. În urma unei serii de ateliere de cercetare și creație ce vor avea loc în Brașov și împrejurimi, tinerii vor crea un performance de teatru prin intermediul căruia vor prezenta Țara Bârsei poetic și activ prin ochii lor.
Sunt planificate două reprezentații ale performance-ului:
- 1. La Muzeul Național al Țăranului Român, București.
- 2. La Brașov, Centrul Cultural Reduta, în cadrul Săptămânilor culturale germane din Transilvania.
Publicul din București și din Brașov este invitat la evenimentele de prezentare ale căror program cuprinde: un performance de teatru realizat de tinerii participanți, discursurile invitaților de onoare despre istoria și cultura Țării Bârsei, precum și o discuție deschisă pe tema propusă împreună cu tinerii participanți și public.
De asemena, va avea loc premiera la București a filmului documentar „Dor! Dor? Das Land, in dem ich geboren bin. HEIMATFREMDE”, rezultatul unui proiect similar din 2021, în care tineri elevi s-au confruntat cu istoria transgenerațională a Transilvaniei, iar în acest context, cu conceptele: plecare, întoarcere, reîntoarcere, acasă.
La București evenimentul bilingv va avea loc pe data de 1 august 2022, la Muzeul Național al Țăranului Român, la ora 18.00. Invitații de onoare ce vor lua cuvântul sunt: dr. Virgil Nițulescu – Manager MNȚR, Laczikó Enikő – secretar de stat DRI.
La Brașov prezentarea bilingvă va fi susținută pe data de 2 august 2022, la Centrul Cultural Reduta, la ora 18.00. Invitații de onoare ce vor lua cuvântul sunt: Thomas Șindilariu – istoric, subsecretar de stat DRI, prof. Adrian D. Vălușescu – manager Centrul Cultural Reduta.