Peste 180 de milioane de euro vor fi puse, din august, la dispoziția medicilor de familie pentru investiții în cabinetele medicale, respectiv pentru renovare și dotare cu echipamente, potrivit unui ordin al Ministerului Sănătății (MS) oficializat vineri, scrie avocatnet.ro.
Medicii de familie vor putea accesa finanțări ce depășesc suma de 60.000 de euro. Apoi, după cum apare într-un ghid pus recent în consultare publică de către MS, în următoarea perioadă, și cabinetele de planificare familială vor putea fi renovate și dotate cu echipamente moderne, în baza unei finanțări stabilite de Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Astfel, cabinetele de planificare familială vor putea cere sume ce depășesc 75.000 de euro pentru aceste lucrări.
Astfel, potrivit Ordinului MS 2.182/2022, care a fost oficializat chiar azi, prin publicarea în Monitorul oficial 712, medicii de familie vor putea accesa fonduri de peste 180 de milioane de euro din PNRR pentru a-i investi în cabinetele medicale.
Mai exact, finanțarea va avea două componente: dotare cu echipamente și mobilier – fiecare cabinet medical sau asociere de cabinete va putea accesa fonduri în valoare de 45.000 de euro fără TVA și renovare – vor putea fi solicitate fonduri de până la 15.000 de euro fără TVA.
Cu acești bani vor putea, de exemplu, să cumpere electrocardiograf digital, ecograf portabil, echipamente IT, monitor funcții vitale: frecvență cardiacă, tensiune arterială non-invazivă, pulsoximetrie, temperatură, spirometru digital și altele.
Se vor putea finanța proiecte care conțin doar componenta de echipamente sau ambele componente. Potrivit MS, dosarele de finanțare se vor putea depune pe platforma www.proiecte.pnrr.gov.ro, începând cu data de 4 august 2022, ora 10:00.
Apoi, după cum apare într-un Ghid aflat în dezbatere la MS, și cabinetele de planificare familială vor avea acces, în curând, la finanțări pentru renovare și dotare cu echipamente. Concret, ghidul reglementează modul în care vor fi selectate și se vor implementa proiectele prin care cabinetele de planificare familială vor fi renovate și/ sau dotate cu echipamente.
Finanțarea va fi de 100%, adică nu va fi necesară o contribuție din partea beneficiarului. Proiectele vor putea conține două componente:
- componenta echipamente – presupune selectarea dintr-o listă de echipamente a pozițiilor care prezintă interes pentru personalul de la unitatea sanitară unde este prezent cabinetul de planificare familială cu o valoare estimată de 323.077 de lei fără TVA (echivalentul a 65.630 de euro);
- componenta renovare – sub forma unui grant financiar la dispoziția beneficiarului în valoare de cel mult 49.227 de lei fără TVA (echivalentul a 10.000 de euro).
În cadrul programului se vor putea finanța proiecte care conțin doar componenta de echipamente sau ambele componente.
Achiziția echipamentelor se va face centralizat de către Ministerul Sănătății, iar acestea se vor livra cabinetelor beneficiare. Excepție de la această achiziție centralizată se va face în cazul mobilierului (birou, scaun medic etc.), pentru care se va aloca suma maximă de 7.384 de lei (1.500 de euro).
Termenul limită până la care se pot implementa proiectele este 30 martie 2025.
Măsurile amintite apar în PNRR, mecanism prin care țara noastră poate să obțină fonduri în valoare de aproape 30 de miliarde euro pentru a combate efectele crizei coronavirusului. Principalele obiective ale PNRR în domeniul sănătății sunt creșterea accesului, siguranței și calității serviciilor medicale și a infrastructurii sanitare.