Laptele şi brânza s-au scumpit cu 20% faţă de anul trecut, iar producătorii spun că se poate şi mai rău, astfel că lactatele ar putea deveni un lux pentru mulţi români.
În pieţe, un kilogram de brânză de oaie costă acum 35-40 de lei, iar în 2021 se vindea cu 30 lei. Producătorii spun că de vină sunt scumpirile la carburanţi şi utilităţi, dar şi costurile de producţie, potrivit adevarul.ro.
„Este din ce în ce mai greu, dar nu avem ce face. Preţurile s-au majorat cumplit în ultimele luni. Am consumat furaje până aproape de 1 mai, ciobanul costă 20 de milioane, plus mâncare. Noi rămânem cu foarte puţin după toate aceste cheltuieli”, spune un producător.
Ioana Rainea are 80 de ani şi vine la piaţă ca să vândă brânza şi laptele pe care le produce într-o mică afacere de familie.
„Cred că până la toamnă dăm faliment. Este muncă foarte multă, cheltuieli mari şi profit aproape deloc. Nu mai spun de clienţi. Îi numeri pe degete în piaţă”.