Anchetatorii brașoveni declară că au lămurit o speță deosebit de complicată. Este vorba despre uciderea unei femei de 34 de ani, care apoi a fost îngropată pe malul râului Bârsa.
Ce este de fapt în spatele rezolvării acestei crime?
„Alo, Poliția, bună ziua, știți…concubina mea nu a mai venit acasă de aseară. Știți….ea e prostituată, dar are 4 copii, toți minori, nu i-ar părăsi. Ajutați-mă să o gasesc!”
Cam așa a sunat un apel la poliție, unul banal pentru „specialiștii” de pe Facebook (o curvă mai puțin, sigur a plecat după altul, o nenorocită, știm noi de ce sunt în stare ….). Pentru alții, eternii anonimi din poliție, aceasta nu sună a o banală reclamație. Sunt niște elemente care pun în alertă un întreg inspectorat. Căutări, verificări, scotociri, întrebări, analize, iar căutari, poate am pierdut ceva din vedere, iar scotociri, extindem aria, ar putea fi și acolo, mai avem o ipoteză, hai și pe firul ăsta, vizionăm camerele, extindem investigațiile, ceva nu se pupă, reluăm de la zero, este ceva ce ne scapă, verificăm toate pistele, căutam peste tot, 270 de ore de filmări vizionate, ce bun ar fi un pont acum…, mărim efectivele și reluăm toate verificările…, suspecți, ora critică, mobil, nu lăsăm nimic neverificat… de trei ori. Astea sunt frânturi din dialogurile din birourile anonimilor din poliție. Chestia faină este că nicio carte nu te învață să soluționezi o crimă. Te învață ce verificări să faci, dar nu există nicio aplicație în care să introduci datele obținute și, după ce apeși o tastă, să ți se dea autorul faptei. Nicio crimă nu este identică cu alta. Mereu este ceva specific, un mic amănunt care o face unică. Și acel amănunt trebuie căutat. Ce a scăpat autorul? Ce putea să-i scape, oricât de atent ar fi fost?
Pentru un investigator serios, cea mai mare rușine este să treacă peste un amănunt care ar putea schimba soarta anchetei. Oare am pus toate întrebările? Oare mai era ceva ce-mi scapă?
Când spun muncă titanică nu exagerez cu nimic. Să ajungi de la la o femeie care nu a mai venit acasă…. până la un nene, recidivist, care dă o declarație în care recunoaște că a omorât-o, a ascuns-o, apoi a transportat-o până pe malul unui rău și a îngropat-o într-o zonă în care, poate, nu ar mai fi găsit-o nimeni, niciodată, e o cale foarte lungă, pe care doar o mănă de polițiști știu să o parcurgă. Adevărații specialiști ai Poliției Române…și aici intră agenți și ofițeri deopotrivă, cu funcții de execuție sau de conducere, adevărații profesioniști pe care Facebook-ul nu o să-i slăvească, media nu o să-i elogieze pentru că nu vinde un astfel de subiect iar „specialiștii” netului le vor bagateliza munca pentru că….sunt bugetari și ăsta le este jobul de… speciali. „Specialii” ăștia au făcut ca în județul Brașov să nu mai fie crimă nerezolvată de 12 ani!!!
Consiliul Teritorial Brașov al Corpului Național al Polițiștilor își exprimă toată stima și sincera apreciere pentru tot colectivul care a contribuit la soluționarea uneia dintre cele mai dificile spețe ale poliției brașovene, în care s-a elucidat o infractiune de omor calificat fără a avea corpul victimei decât la sfârșitul anchetei, a declarat pe pagina de facebook comisar șef de Poliție Radu Zaharia, șeful secției 3 Poliție Brașov.