Prețul carburanților la pompele din România a scăzut, astăzi, în trend cu scăderea cotaților din această săptămână pentru țiței (8%) și a cotaților la benzină (9%), atrage atenția Asociația Energia Inteligentă. Astfel, cel mai mic preț conform platformei peco-online în București este de 8,06 lei litru (benzină), respectiv cu 0,59 lei/litru (7%) sub prețul din 30 iunie 2022, o parte urmare a acțiunii Guvernului și altă parte datorită acțiunii furnizorilor. În Brașov însă, deocamdată, prețurile au rămas la același nivel ca în ultimele două săptămâni.
Totuși Asociația prefigurează continuarea tendiței de scădere a cotaților țițeiului sub nivelul de 100 dolari/barilul, respectiv o reducere estimată la 15 – 17.
Această scădere a prețului țițeiului și menținerea măsurii guvernamentale românești de compensare a prețurilor la carburanți și după cele 3 luni de aplicabilitate ar trebui să ducă teoretic la o scădere a prețului benzinei la pompă sub 7 lei per litru de benzină, susține Asociația.
Contractele futures pe țițeiul Brent s-au menținut în jurul valorii de 104 dolari pe baril și urmează să încheie săptămâna mai jos decât săptămâna trecută cu 8%, deoarece îngrijorările legate de o recesiune globală care se așteaptă să afecteze cererea de energie au depășit problemele persistente din partea ofertei. Valoarea de referință internațională a scăzut cu peste 6% până acum în această săptămână, urmărind o scădere mai amplă a piețelor de mărfuri, deoarece politica monetară restrictivă a economiilor majore amenința o recesiune economică.
Scăderea prețului țițeiului, anulată de creșterea cursului valutar
Din păcate, arată Asociația Energia Inteligentă, această potențială scădere a cotaților țițeiului va fi parțial anulată în România de creșterea cursului valutar leu/dolar (creștere de 11% în ultimele 6 luni), de creșterea costurilor de rafinare, a creșterii de transport, asigurări și cel mai probabil de faptul că nu se vor prelungi măsurile administrative de reducere a prețului la benzină, astfel speranța românilor se poate opri doar la scăderea prețului la benzină la sub 8 lei per litru.
Important de reținut că oprirea funcționării anul acesta a Caspian Pipeline Consortium, probabil va determina creșterea din nou a cotaților produselor petroliere și să ne reîntâlnim cu creșteri ale prețului la pompă, conchide Asociația.
2 comentarii
De ce 7 și nu 5???????????????
Sansa ca prețul carburanților să revină la sub 7 lei pe litru devine realitate daca ne mutam in Ungaria…