Pentru că nașterea unui copil vine la pachet, în cazul multor mame, și cu stări de anxietate sau depresie, parlamentarii au propus recent, prin intermediul unui proiect de lege înregistrat pentru dezbatere la Senat, ca femeile să beneficieze, la cerere, de servicii de consiliere psihologică pe o perioadă de 126 de zile de la naştere.
Prin proiectul de lege de la Senat, parlamentarii vor să completeze Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în sensul introducerii posibilității ca, după naștere, mamele să beneficieze de servicii de consiliere psihologică postnatală.
Astfel, proaspetele mame vor putea beneficia, cu condiția să fie asigurate în sistemul de sănătate, de servicii de consiliere psihologică pe o perioadă de 126 de zile după naştere, la cerere, pentru un număr de maximum șase ore. Acestea vor fi stabilite împreună cu medicul de obstetrică-ginecologie şi psihologul din cadrul maternității în care s-a născut copilul.
Potrivit inițiatorilor măsurii, “în prezent, maternitățile prevăd în structura organizatorică a spitalului, la sectorul ambulatoriu, printre cabinetele de consultații și tratamente, și cabinetul psihologic, cabinet ce poate asigura serviciul de consiliere psihologică a femeilor”. Așadar, măsura n-ar fi greu de implementat.
Intervalul de 126 de zile în care vor putea solicita mamele consiliere psihologică este identic cu perioada concediului de maternitate și a fost stabilit, de fapt, prin cumularea celor două perioade de 63 de zile de concediu la care au dreptul femeile însărcinate, respectiv concediul de sarcină (prenatal) și cel de lăuzie (postnatal).
Măsurile conținute în proiect sunt destinate prevenirii și tratării tulburărilor psihice asociate sarcinii și nașterii, notează avocatnet.ro.