Aproximativ 1,4 milioane de turiști ajung anual pe litoralul românesc. Dintre aceștia, peste 150.000 sunt vin la malul Mării Negre cu ajutorul Paradis Vacanțe de Vis, principalul tour operator din țara noastră.
În zona de business hotelier, tour operatorul a intrat întâmplător acum 3 ani, prin închidierea Hotelului Royal din Constanța, care are 50 de camere.
„Sunt peste 10 ani de când cochetăm cu ideea de a intra în zona de business hotelier. Majoritatea locațiilor erau în paragina și ne-a fost teamă să ne luăm angajamentul de a le renova. Când a început pandemia de COVID-19, am preluat Dana Hotels, negocierea având loc în aprilie 2020, cumpărarea în septembrie 2020, iar procesul de renovare începând din septembrie 2020. Tranzacția s-a ridicat la 2,5 milioane de euro, iar 500.000 de euro au fost investiții ulterioare, precum refacerea instalațiilor electrice, iluminat, schimbat molibier, draperii, saltele etc.”, povestește Aurelian Marin, director general.
„Zona hotelieră a reușit, cumva, să se mențină pe linia de plutire”
Resortul Dana Holiday Club de patru stele din Venus are 2 corpuri: parter și etaj (84 de camere) și un complex de vile în care sunt și camere family, apartamente. În total sunt 112 unități de cazare. Recuperarea investițiilor în zona hotelieră se face în aproximativ 8 – 12 ani.
„De multe ori, o gresie nu se deteriorează, însă trendurile de schimbă, astfel încât hotelurile intră în alt proces de renovare după o perioadă de 15 ani. Investiția în această zonă este una destul de stabilă. Chiar și în timpul pandemiei de COVID-19, zona hotelieră a reușit, cumva, să se mențină pe linia de plutire, în condițiile în care industria HoReCa a avut extrem de mult de suferit”, susține Aurelian Marin.
În trecut, hotelul s-a numit Zamfira, iar o caracteristică aparte a acestuia era faptul că fusese construit ca un han, având uși semirotunde și pardoseală din cărămină, dar în momentul în care a fost renovat nu s-a ținut cont de specificul clădirii.
„Până în 2014, Venus era stațiunea cea mai slabă de pe litora, hotelurile fiind lăsate în paragină. Cei care au achiziționat complexul Mera au avut curajul să cumpere două hoteluri mari și să le renoveze. Există o masă critică de turiști care nu a mai fost pe litoral de foarte mult timp și au o imagine despre această zonă de acum 10-15 ani. În momentul de față avem adevărate resorturi cu numeroase facilități, dar și investitori de calibru care știu ce au de făcut”, spune Aurelian Marin.
„Turiștii români simt că pot face orice își doresc pe litoralul nostru”
În ceea ce privește motive pentru care turiștii români aleg să își petreacă timpul pe litoral, Aurelian Marin a spus:
„Există două motive principale. Primul ține de faptul că pe litoralul românesc avem cele mai mici prețuri în ceea ce privește disponibilitatea de cazare. Chiar și în Costinești poți plăți 50 de lei pentru o noapte de cazare. De asemenea, turiștii români vin pe litoral pentru că se simt aici exact ca acasă, respectă regulile din țara lor și vorbesc în limba maternă. Aici este mediul cu care ei sunt obișnuiți, iar ei simt că pot face orice își doresc în România.”
„Este foarte greu să îi scoți pe turiști de pe plajă”
Din dorința de a oferi turiștilor, atât români, cât și străini, o gamă cât mai extinsă de facilități, tour operatorul a deschis în 2014 primul parc de aventură de la malul mării, Parc Aventura Paradis Land din Neptun.
„Este foarte greu să îi scoți pe turiști de pe plajă, chiar și cu toată promovarea pe care am făcut-o. De asemenea, organizăm și două excursii pentru doritori, în Deltă și la Balcic, dar și tururi de oraș care cuprind principalele obiective turistice, precum Delfinariul din Constanța sau Aqua Magic din Mamaia. Muzeele nu sunt cerute de turiștii care vin pe litoral, majoritatea fiind familii cu copii de până în 15 ani. În 2021, la nivelul agenției noastre, valoarea medie a unui sejur a fost de 2.800 de lei de familie”, încheie Aurelian Marin.