Unitatea militară de la Cincu, județul Brașov, devenită punct important pe harta strategică NATO le dă dureri de cap militarilor.
Principalul drum de acces se surpă, iar podul peste care ar trebui să treacă blindatele riscă să se prăbușească. Construirea unuia nou este pusă sub semnul întrebării din cauza unor avize de la Hidroelectrica.
La Cincu se află în acest moment 800 de militari francezi și belgieni. Până la sfârșitul anului vor fi 1000, plus o mare parte din tehnica militară grea necesară apărării flancului de est al Europei.
Accesul către poligon se face însă extrem de greu. Drumul n-a fost proiectat pentru trafic greu, astfel că s-a surpat în două locuri. Toate mașinile, inclusiv cele grele care au ca destinație poligonul de la Cincu, ocolesc pe variante neasfaltate, pline de gropi, stirileprotv.ro.
Cel mai scurt drum către Cincu pornește din comuna Voila și trece peste râul Olt pe un pod care și-a depășit demult durata de viață. Consiliul Județean Brașov a alocat banii pentru unul nou, iar elementele metalice ale viitorului pod sunt demult la fața locului, dar lucrurile nu se mișcă.
Consiliul județean Brașov spune că nu a început construcția din cauză că Hidroelectrica nu permite lucrări în albia aflată în vecinătatea unui baraj.
În vecinătatea podului, Ministerul Aparării a făcut deja investiții în infrastructura necesară transferului de tehnică militară.
Tehnica militară grea ar urma să fie adusă pe calea ferată până aici, la Voila, și descărcată pe această rampă nou construită. De aici, blindatele, tancurile, ar urma să treacă podul peste Olt și pe drumul județean să ajungă la Cincu.
Forțele aliate dislocate în țara noastră numără în acest moment câteva mii de soldați din Statele Unite, Franța, Marea Britanie, Belgia, Polonia și Portugalia. Acestora li se adaugă tehnică militară precum transportoare blindate, sisteme de apărare antiaeriană și echipamente specifice fiecărei arme.