Primăria intenționează să amenajeze trei parcări de tip park & ride în zonele de intrare în municipiu, astfel încât să poată oferi alternativa celor care ajung la Brașov să își lase mașina aici și să își continue apoi călătoria prin oraș cu transportul public, pe jos sau cu bicicleta.
Prima parcare de acest tip, pentru amenajarea căreia se fac demersuri încă din 2018, este cea de la Stadionul Municipal, care ar urma să asigure locurile de parcare necesare și pentru cei care vor participa la evenimentele de la Sala Polivalentă proiectată în vecinătate.
Investiția va fi mai scumpă cu 85 de milioane de lei față de estimarea inițială, valoarea actuală ajungând la aproximativ 139 de milioane de lei. Asta din cauza creșterii costurilor, în general, dar și a optimizării soluțiilor tehnice. „Putem să facem un calcul sumar de buget pe metrul pătrat de parcare. Avem 20.000 de metri pătrați construiți de parcare, plus alte lucruri. Alte lucruri înseamnă: curs de lumină de 1.000 de metri, spații verzi de 5.000 de metri, suprafață impermeabilă de circa 4.000 de metri și, dacă divizăm bugetul alocat – i-am făcut un calcul, fără TVA, în euro, pentru că e mai familiară suma în euro – ajungem la 1.050 de euro pe metrul pătrat, în condițiile în care includem amenajare exterioară, devierea de rețele, gospodăria de apă subterană, care nu era în cei 20.000 de metri pătrați, sprijinirile făcute cu pereți mulați, extinși la – 14 metri pe tot conturul acestei clădiri care are 140 de metri lungime”, a precizat Alexandru Fotescu în cadrul ședinței Consiliului Local de ieri.
Autorizație există, mai trebuie și un constructor
Pentru proiectul parcării, municipalitatea a obținut o finanțare europeană încă din 2019, însă creșterea valorii proiectului nu va putea fi decontată din bani europeni, a precizat primarul municipiului Brașov, Allen Coliban.
Primăria Brașov a obținut în ianuarie și autorizația de construire, însă pentru ca lucrările să demareze este necesară lansarea unei proceduri de licitație pentru selecția unui constructor. „Am avut chiar săptămâna trecută o întâlnire pe tema aceasta cu ADR Centru la Brașov, în care le-am expus exact stadiu actual, problemele cu care ne confruntăm și diferențele acestea de devize. Trag speranța că, la nivel național, autoritățile înțeleg presiunea care se pune pe bugetele locale și vor găsi soluția să acopere – pe ceea ce era cuprins în devizul inițial și s-a mărit doar ca urmare a modificării plăților din piață – să acopere din fonduri nerambursabile aceste aspecte, a explicat primarul.