În vederea respectării prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 92/2021, privind regimul deșeurilor, alte șase primării din județul Brașov au mandatat Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ISO Mediu să ă exercite în numele lor atribuțiile, drepturile și obligațiile privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje. Cele șaselocalități sunt Zărnești, Vulcan, Mândra, Comăna, Șinca și Șinca Nouă.
„Împreună cu operatorul Comprest SA au fost definitivate opțiunile tehnice privind colectarea separată a deșeurilor respectiv gestionare a deșeurilor de ambalaje din deșeurile municipal”, a precizat președintele ADI ISO Mediu, Liviu Butanriu.
Costurile cu reciclarea suportate de OIREP
Astfel au fost semnat un nou contract tripartid între ADI ISO Mediu, Comprest sa și Organizația de Îndeplinire a Răspunderii Extinse a Producătorilo (OIREP) GREENPOINT MANAGEMENT S.A
Tariful aferent activităţilor de colectare, transport sortare şi stocare temporară a deşeurilor de ambalaje din deşeurile municipale a fost stabilit în baza fundamentarii costurilor făcute de operator conform ordinului ANRSC nr. 109, de 690 lei, la care se adaugă TVA.
Astfel, se realizează acoperirea de către OIREP a costurilor nete pentru colectarea, transportul, transferul, stocarea temporară, sortarea și valorificarea deșeurilor de ambalaje provenite din deșeurile municipale, gestionate prin serviciul de salubrizare precum și derularea campaniilor de informare și educare a publicului prevăzute la art. 21, alin. (1) din Legea 249/2015.
„Operatorul de salubritate va întocmi un Dosar de raportare lunar care va cuprinde toate documentele financiar-contabile și justificative de la generatorul deșeurilor de ambalaje până la operatorul economic valorificator, distinct pe fiecare tip de material. Dosarul de raportare va fi analizat de ADI care după avizarea centralizatorului de raportare lunară, cât și a anexelor de raportare întocmite de compania de salubritate, îl va transmite către OIREP. Acestea, după trasabilitatea cantităților și validarea documentelor menționate va achita către operatorul de salubirtate contravaloarea costurilor de gestionare a deșeurilor de ambalaje”, a explicat Liviu Butnariu care este procedura pentru decontarea banilor din reciclabile și implicit costuri mai mici pentru depozitarea gunoiului.
Ceilalți operatorii de salubritate care activează pe raza primăriilor și care au mandatat anterior ISO Mediu să încheie contracte OIREP-uri, care să gestioneze fluxul de deșeuri reciclabile, în loc să plătească taxe enorme de depozitare a deșeurilor, au avut doar de câștigat. Reciclând au încasat peste 250.600 de lei de la aceste entități.