Hidroelectrica are, de multă vreme, cel mai mic preț de furnizare către clienții persoane fizice, de circa 0,25 lei/kWh pentru energia activă, menținut la acest nivel în ciuda creșterii explozive a pețurilor din piața de energie.
Oferta actuală, de 0,25 lei/kWh fără tarife de transport și distribuție, taxe și contribuții (deci doar prețul energiei active) expira la data de 30 iunie, dar Hidroelectrica a decis, oarecum surprinzător, să mențină această ofertă, la același preț, până la finalul anului.
Prețul este fix, timp de un an, pentru oricine semnează un contract nou de furnizare cu Hidroelectrica până la sfârșitul anului sau îl prelungește pe cel existent.
Facturi întârziate, care nu se știe când vor ajunge la clienți
La momentul martie, Hidroelectrica avea circa 110.000 de clienți casnici în portofoliu, potrivit propriilor date, dar cu siguranță acum numărul lor este mai mare, după ce a operaționalizat o platformă online mai simplă de contractare. Mai mulți clienți însă s-au plâns însă că nu au primit facturi în ultimele luni. Este și cazul unui brașovean care a încheiat contracte pentru două puncte de consum cu Hidroelectrica și nici până în ziua de astăzi nu i s-a emis vreo factură, deși a transmis și trei autocitir. Din call-center-ul Hidroelectrica nu am putut afla că a fost o problemă în ceea ce privește aplicarea ordonanței privind compensare și de aceea nu s-au emis facturi și nu se știe când se va și întâmpla acest lucru. Riscul este emiterea unor facturi exorbitante la un interval mare de timp.
Care sunt prețurile la energie electrică
Prețurile finale care vor continua să fie plătite de clienții actuali și viitori, cu tarife și taxe, variază între 0,69 lei/kWh pentru clienții din zona Muntenia Sud și 0,77 lei/kWh pentru Oltenia.
Hidroelectrica este cel mai mare, ieftin și profitabil producător de energie electrică din România, cu o producție anuală de circa 17 TWh de energie electrică. În prezent compania operează un număr de 209 centrale, cu o putere instalată totală de 6.482 MW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea. Pentru acest an, compania și-a bugetat venituri totale de circa 7,4 miliarde de lei, la un profit de circa 3 miliarde.
Un comentariu
Sunt si eu client Hidroelectrica si am auzit (m-am lovit de) de problema factrurarii cu intarziere. Am stat si am analizat, ce vreau, factura la 3 sau 4 luni, mai mica sau factura lunara, mult mai mare? Ma credeti ca la o factura trimestriala platesc aproape ca la o factura lunara inainte, la o firma ce m-a anuntat ca pretul kwh va fi de 1,48 lei? Mi-am facut un cont de economii unde lunar depozitez 300 lei si platesc cand vine factura Hidroelectrica. La 3 luni. Imi raman bani necheltuiti, va jur. Inainte plateam cca. 500 lei lunar.