Pedepse cu închisoarea mai mari decât cele actuale se vor aplica, pe viitor, pentru cultivarea, producerea, transportul, deținerea sau vânzarea ori cumpărarea drogurilor, printre altele, potrivit unui proiect de lege ce a primit recent votul senatorilor. În plus, deținerea de droguri pentru consumul propriu nu va mai putea fi amendată, ci va fi pedepsită numai cu închisoarea.
Astfel, potrivit proiectului de lege care merge acum la Camera Deputaților pentru dezbatere și votul decisiv din Parlament, cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc, fără drept, se vor pedepsi cu închisoare de la trei la zece ani, față de închisoare de la doi la șapte ani, cât sunt pedepsele în prezent.
În cazul în care acțiunile de mai sus au ca obiect droguri de mare risc, pedepsele vor crește de la cele actuale, respectiv închisoare de la cinci la 12 ani, la închisoare de la șapte la 15 ani.
Apoi, când vine vorba despre cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, procurarea, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, pedepsele vor fi de închisoare cuprinsă între unu și cinci ani. Acum, pedepsele sunt de închisoare de la trei luni la doi ani sau amendarea.
Așadar, în cazul deținerii de droguri de risc pentru consumul propriu nu se vor mai putea da amenzi, ci doar pedepse cu închisoarea. Dacă faptele vizează drogurile de mare risc, pedeapsa va fi închisoarea de la doi la șapte ani.
În fine, punerea la dispoziția unei persoane, deliberat și sub orice formă, în scopul consumului ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri, a unei locuințe sau a unui local ori a oricărui alt loc public amenajat se va pedepsi cu închisoare de la trei la zece ani, nu cu închisoare de la doi la șapte ani, ca acum, notează avocatnet.ro.
Potrivit Legii 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, printre drogurile de risc se numără cele precum benzfetaminele, cannabisul (rezină și ulei), diazepamul sau ketamina, în timp ce în categoria drogurilor de mare risc intră, printre altele, cele precum heroina, metadona, amfetaminele și metamfetaminele, cocaina, codeina, opiul sau morfina.