
Industria HoReCa are nevoie de reglementarea bacșișului, în contextul problemelor cu deficitul de personal și al noilor obiceiuri de consum impuse o dată cu pandemia și a creșterii plăților cu cardul, spune Radu Tănase, vicepreședinte al organizației HORA România. De altfel, un sondaj realizat anul trecut arăta că unul din doi români ar lăsa bacșiș mai des dacă l-ar putea plăti cu cardul.
„Și noi ne confruntăm cu un exod al oamenilor și avem aceeași problemă ca în Construcții – în industria ospitalității, dacă un bucătar e plătit la noi cu 100 lei, merge în Spania, Italia, Germania și e plătit cu 3-400 de lei. Merge acolo și apoi se îndreaptă spre o reconversie profesională”, a spus Tănase, în cadrul unei dezbateri pe tema schimbării de legislație, organizată de Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării.
Acesta a declarat că susține menținerea impozitului specific pentru codurile CAEN specificate în legislație, dar pentru industrie e importantă acum reglementarea bacșișului.
„E un subiect care poate părea simplu sau neimportant. Dar sunt foarte mulți bani care pot veni la bugetul de stat. Am venit cu niște propuneri și încă facem studii. Angajații noștri sunt oarecum speriați, se gândesc că orice taxă despre care se vorbește le este luată din venit. Ceea ce nu e adevărat. Cu pandemia, plățile s-au dus foarte mult către card. Plătind cu cardul, oamenii nu mai lasă bacșiș. Unii ar vrea, dar nu pot. Mai sunt și companii care organizează evenimente, dar nu au posibilitaltea contabilicește”, menționează Tănase, potrivit economedia.ro.
Organizația a propus taxare cu 10% pentru bacșiș, care să fie scutit de TVA.
„Pentru angajați ar fi un plus la venitul salarial. Văd că lucrurile încep să ia o turnură bună, vin tot mai mulți plătitori cu cardul, oamenii încep să înțeleagă sensul inițiativei. Mai avem de convins statul român că va câștiva acel 10%”, a spus Tănase.