În urmă cu o jumătate de veac, localnicii din satele din dreapta Oltului treceai răul pe pasarele susținute de cabluri, cu luntrea sau cu poduri modile legate tot cu cabluri. Acestea se legănau sub picioarele sătenilor până traversau lățimea Oltului.
Unele dintre pasarele au fost abandonate și s-au deteriorat, după ce au fost construite podurile din lemn. Mai apoi, cursul râului Olt a fost schimbat când s-au deschis șantierele pentru construcția salbei de hidrocentrale.
De atunci a intrat în vocabularul sătenilor forma „Oltul cel vechi”, adică vechea albie a Oltului. Podurile de lemn și pasarelele au fost astfel desființate, iar pentru a ajunge din sate la linia ferată au fost realizate noi drumuri.
Singura pasarelă care nu a fost desființată
Pasarela de la Șona, singura pasarelă care nu a fost desființată, are câteva sute de metri, cât lățimea Oltului în zona amplasamentului. Aceasta a fost construită în anii 1961-1962 și era folosită de către localnicii din Șona pentru a ajunge la Mândra. Sătenii mergeau pe jos vreo 2-3 km pentru a-și rezolva problemele la primărie sua la dispensar.
În timp, paralela de la Șona s-a deteriorat, însă nimeni nu s-a mai ocupat de renovarea ei. Astfel, șonenii au fost obligați să ocolească vreo 10 km prin cartierul Galați pentru a ajunge la Făgăraș sau, ulterior, la Mândra.
Viața pasarelei, prelungită de abandonarea șantierului de la Mândra
Șantierul pentru construcția hidrocentralei de peste Olt a fost organizat în zona Mândra, precum și la Dridif sau Olteț. Se preconiza că investiție avea să fie finalizată în 5 ani, iar cursul Oltului să fie schimbat.
Astfel, Șona și Mândra erau protejate de inundații, exizând între ele o cale de acces modernă și sigură. Șantierul însă a fost abandonat prin 1996 din lipsa fondurilor, iar Șona a rămas într-un fel izolată. Pietonal se putea folosi pasarela, iar pentru mașini DC 66.
A fost refăcută în 2005
Primăria Mândra s-a aplecat asupra acestui obiectiv local în anul 2005 și a alocat fonduri pentru reabilitarea ei.
„Pasarela era foarte deteriorată, lipseau scândurile de pe pietonal, nu mai prezenta siguranţă. Am refăcut-o. S-au montat noi stâlpi de susţinere, solizi, alte cabluri, partea pietonală s-a refăcut. A fost o investiţie de 350.000 lei. De atunci se foloseşte din nou pasarela în siguranţă. Pentru sătenii din Şona este cel mai scurt drum până la Mândra”, a explicat Şerban Ioan Taflan, primarul din Mândra, potrivit monitorfg.ro.
Pasarela de la Șona, obiectiv turistic
Pasarela de la Șona este singura care mai există în Țara Făgărașului și care este încă în stare bună. Ea poate fi considerată obiectiv turistic, întrucât turiștii sunt atrași de acest mod de traversare a apei.
„S-a organizat un tur ciclist în zona noastră şi s-a folosit pasarela de la Mândra. A fost cuprinsă în traseul evenimentului. Pasarela este un obiectiv turistic, aşa cum sunt movilele de la Şona”, a adăugat primarul de la Mândra.