Turnurile și bastioanele vechii cetăți au rămas mult timp cu lacătul pe ușă, nemaifiind exploatate din punct de vedere turistic de către Consiliul Județean, care le renovase și administra inițial, după ce Curtea de Conturi a remarcat că obiectivele apăreau atât în domeniul public al județului, cât și în cel al municipiului, astfel că a fost nevoie de o procedură, astfel încât proprietar „în acte” să rămână doar Primăria Brașov.
După ce a fost depășită problema birocratică în ceea ce privește administrarea, Primăria Brașov vrea să demareze un amplu proces de restaurare a tuturor acestor obiective ce făceau parte din vechea Cetate. La acestea se adaugă și fortăreața de pe Dealul Straja, pe care speră s-o primească în administrare (însă decizia finală în acest sens va fi tranșată în instanță abia în toamna acestui an), precum și Casa Sfatului, dar și alte imobile monument istoric, precum și Porțile Schei și Ecaterina.
Pentru ce obiective vor începe reabilitările
Astfel, edilii caută un proiectant care să întocmească tema de proiectare și caietul de sarcini care va sta la baza contractării serviciilor pentru întocmirea studiilor de fezabilitate și a proiectelor tehnice pentru lucrările de consolidare și restaurare. Costul estimat pentru această primă documentație tehnică este de 48.000 de lei fără TVA, respectiv 57.120 lei cu tot cu TVA. Pentru realizarea documentațiilor tehnice, Primăria a accesat o finanțare nerambursabilă prin Programul POR 2021-2027 ADR CENTRU – Prioritatea 7 – O regiune de turism sustenabil.
Documentațiile tehnice preliminare pentru demararea lucrărilor de reabilitare ar urma să fie efectuare pentru ziduri, turnuri, bastioane și alte monumente; Casa Sfatului; Casa Tartler de pe str. Poarta Schei nr.14; Turnul de pe str. Mureșenilor nr.1; 5.Turnul de pe str. Mureșenilor nr.9; Zidul Cetății și turnurile de pe Aleea Brediceanu; Turnul Alb; Bastionul Postăvarilor; Turnul Vânătorilor de pe Aleea Brediceanu; Poarta Ecaterina;Poarta Schei și Cetățuia Brașovului.