
Pachetele de servicii minime adresate persoanelor cu dizabilități auditive, de vorbire sau vizuale vor fi modificate parțial, iar furnizorii de telefonie și internet vor avea noi obligații privind informarea acestor utilizatori finali prin intermediul unor facilități adaptate acestora, potrivit unui proiect de decizie pus recent în dezbatere publică de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementarea în Comunicații (ANCOM).
Prin acest proiect se dorește majorarea, de la 3, la 5 GB a volumului de date în cadrul pachetului minimal de servicii de internet, față de serviciile actuale. Astfel, noile beneficii minime care vor trebui asigurate utilizatorilor cu dizabilități sunt următoarele:
- pentru utilizatorii finali cu dizabilități auditive și/sau de vorbire, un număr nelimitat de SMS-uri utilizabile în rețeaua proprie și 300 de SMS-uri utilizabile în rețelele naționale la un tarif recomandat de 4 euro/lună, inclusiv TVA, și, la cererea utilizatorului, un volum de date de 5 GB, la un tarif recomandat de 2 euro/lună, inclusiv TVA, tariful total recomandat al pachetului fiind de 6 euro/lună, inclusiv TVA;
- pentru utilizatorii finali cu dizabilități vizuale, 2.000 de minute utilizabile în rețeaua proprie și 500 de minute utilizabile în rețelele naționale la un tarif recomandat de 2 euro/lună, inclusiv TVA, și, la cererea utilizatorului, un volum de date de 5 GB, la un tarif recomandat de 2 euro/lună, inclusiv TVA, tariful total recomandat al pachetului fiind de 4 euro/lună, inclusiv TVA.
Aceste noi pachete minime vor fi disponibile la patru luni după ce proiectul de decizie a ANCOM va intra în vigoare. Aceste beneficii vor urma să fie revizuite de ANCOM la 12 luni de la data implementării efective a acestora, notează avocatnet.ro.
Proiectul de decizie urmărește să actualizeze măsurile de reglementare adresate persoanelor cu dizabilități, având în vedere modificările ce vor apărea ca urmare a proiectelor de transpunere a Codului european al comunicațiilor electronice și a Directivei nr. 882/2019. Un proiect de lege ce conține transpunerea Directivei a trecut recent de votul Senatului. Documentul are ca scop și creșterea gradului de informare a persoanelor cu dizabilități, iar furnizorii vor trebui să pună la dispoziția acestora o serie de informații minimale referitoare la serviciile oferite, prin intermediul unor modalități specifice, adaptate nevoilor acestor utilizatori.
De exemplu, furnizorii vor trebui să ofere informații prin intermediul mai multor canale senzoriale, prin furnizarea de fișiere electronice și pagini de internet care să poată fi citite de un calculator ce utilizează cititoare de ecran, astfel încât persoanele nevăzătoare să poată utiliza informațiile, folosirea unui limbaj clar și ușor de înțeles, folosirea de subtitrări pentru materialele video cu instrucțiuni sau posibilitatea printării unui fișier în sistem Braille.
Furnizorii de servicii de telecomunicații vor avea obligația să implementeze facilitățile menționate anterior în termen de trei luni de la data intrării în vigoare a proiectului de decizie.
După ce va fi intra în vigoare, acest proiect de ordin va înlocui, treptat, prevederile din Decizia ANCOM nr. 160/2015 privind stabilirea unor masuri adresate utilizatorilor finali cu dizabilitati.
Atenție! Prevederile prezentului proiect de decizie nu sunt încă în vigoare. Ele trebuie semnate de președintele ANCOM și publicate în Monitorul Oficial. Ele vor intra în vigoare la trei zile de la publicare.